BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új területen az SAP

Pozíciói erősítésére készül az üzleti intelligencia megoldások terén a világ vezető vállalatialkalmazás-gyártója, a német SAP. A lépést indokolja, hogy a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint a következő években átlagosan 8,2 százalékkal bővül az európai üzleti intelligencia szoftverek piaca.

Piaci részesedése növelésére készül 2005-ben az üzleti intelligencia szoftverek területén a világ legnagyobb üzletialkalmazás-gyártója, a német SAP - idézi Markus Bernert, a társaság szóvivőjét a Computerworld számítástechnikai szaklap. Bár a cég már birtokában van ilyen jellegű megoldásnak, a jövőben nagyobb szerepet szánnak a szegmensnek a vállalat portfólióján belül, amit az is jelez, hogy mintegy 100 munkatársuk foglalkozik majd az üzleti intelligencia alkalmazásokkal. A lehetséges akvizíciókkal kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy konkrét tervek még nincsenek, de számításba veszik ezt a lehetőséget is. Az SAP jelentős készpénzállománya ismeretében valószínűsíthető, hogy amennyiben ezt a megoldást választják, olyan jelentős piaci szereplők is számításba jöhetnek majd, mint a francia Business Objects, a kanadai Cognos vagy a területen meghatározó amerikai SAS Institute.

Az SAP döntését indokolja, hogy a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint az üzleti intelligencia megoldások piaca Európában 2007-ig évente átlagosan 8,2 százalékkal nő majd. A kontinensen a jövőben is az Egyesült Királyság számít majd a legnagyobb piacnak, a 2002-es 157 millió dollárról 2007-re - az előrejelzés szerint - 238 millióra nő az üzleti intelligencia szoftverekből származó forgalom a szigetországban. A bevételt tekintve másodiknak számító német piac forgalma 2007-re várhatóan eléri a 148 millió dollárt. Az üzleti intelligencia megoldások szempontjából a harmadik legnagyobb európai piac Franciaország, ahol a Gartner elemzői a kontinens átlagától elmaradó, 7,8 százalékos átlagos növekedést jósolnak. A szegmens bevételei az országban 2007-re várhatóan 121 millió dollár körül alakulnak majd. Az üzleti intelligencia megoldások elterjedtsége terén Európa ugyanakkor még mindig jelentősen elmarad az Egyesült Államoktól - állítják a tanulmány szerzői.

Az üzleti informatika történetében először a különböző ügyviteli, pénzügyi, bér- és hasonló adatok kerültek számítógépre a 80-as években. Hamar jelentkezett azonban az igény, hogy az ilyen, egymástól gyakorlatilag független - és természetesen nem kompatibilis - rendszerekből lehetőleg naprakész adatokat nyerjenek a különböző stratégiai folyamatok támogatására. Az összefüggéseket vagy csak a szükséges adatokat megtalálni, egy pontos, gyors és átfogó statisztikát elkészíteni, önmagukban ezekből az alkalmazásokból igen nehézkes volt. Ez többnyire úgy történt, hogy vagy a felhasználókat szolgálta ki a rendszer, vagy a belső információs igényeket - mondta el érdeklődésünkre Papp Attila, az IQSys Informatikai Rt. vezető szakértője.

Az adattárház - mint stratégiai adatraktár köré - később különböző intelligens alkalmazásokat építettek ki. A mélyebb összefüggések megismerése érdekében adatbányászati elemzések és az ezekhez tartozó módszertanok alakultak ki, kibővítve ezzel a modern vállalat piaci sikerességéhez szükséges informatikai fegyvertárat egy új elemmel, az üzleti intelligencia megoldásokkal.

Az üzleti intelligencia megoldások alapját az adattárházak képezik. Ezek gyakorlatilag a vállalat működésére vonatkozó operatív adatok, melyeket olyan környezetbe illesztettek, mely támogatja az összefüggések megteremtését és vizsgálatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.