BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szoftverpiac alternatívái

Az EU lakosságának 85 százalékát képviselő felhasználói hányad nyelvi igényeit is ki tudja elégíteni az az irodai programcsomag, amelyet a MultiRáció Kft. fejleszt, és partnerek bevonásával forgalmaz. Az EuroOffice néven ajánlott termék a tipikus irodai alkalmazások mindegyikére kínál megoldást, így tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, rajzolóprogramot, bemutatókészítőt. Része a csomagnak egy internetes böngésző, egy adatbázis-kezelő, egy matematikai és egy űrlapkészítő csomag. Az alkalmazások olcsóbbá tételére a MultiRáció a telepítő DVD-n egy szűkített Linux operációs rendszert (Mandrake alapú változatot) is kínál, így egy üres gépre is lehet teljes értékű és működőképes szoftverkészletet telepíteni.

A fejlesztő cég szerint „hét nyelven beszélő” (angol, német, francia, olasz, spanyol, lengyel és magyar) termék második kiadása 2006 első negyedévében kerül forgalomba több újítás kíséretében. A csomag mind a telepítő- és menürendszerében, mind a vele készített dokumentumok tekintetében biztosítja a felsorolt nyelvek közötti (azaz 7x7-es nyelvi mátrix szerinti) átjárhatóságot, és a működés közbeni váltást, ezért a gyártó a csomagot igazi európai platformként ajánlja mind a nyelveket tanuló, mind azokat a munkájuk során használók számára.

Az adott programcsomag természetének megítélésénél bizonytalanságra adhat okot a hasonló funkciójú, nyílt forrású termékekkel szembeni viszonya. Mint a MultiRáció cég hangsúlyozza, az EuroOffice nem nyílt forrású szoftver (OSS – Open Source Software). Míg ez utóbbit a GPL (azaz General Public Licence) feltételei szerint szabadon fel lehet használni, addig az EuroOffice esetében a Sun cég által meghatározott (SISSL nevű) jogi formulából indultak ki, s ez lehetővé teszi a nyílt kódú programoknak az üzleti célú termékekben való felhasználását. A MultiRáció terméke ilyen formában kereskedelmi szoftver, amely mindazonáltal hordozza azt az előnyt is, hogy maradéktalanul kompatibilis a tisztán nyílt forrású OpenOffice-szal.

Az alternatív kínálat két vonulaton halad előre: egyrészt van a valóban díjtalanul letölthető és telepíthető OpenOffice, illetve mellette léteznek ugyanezen szoftver forráskódjának bázisán létrehozott kereskedelmi termékek.

Az OpenOffice és az ennek forráskódú bázisán létrehozott kereskedelmi termékek (mint amilyen az EuroOffice) között – a terméktámogatáson és felelősségvállaláson kívül – van egy további különbség is. Míg a tisztán nyílt kódú változat a termék nyers kivitelezését valósítja meg, addig a kereskedelmi verzióknál már javában folyik a termékek kifinomult felhasználói igényekhez való igazítása. Ennek legfőbb megnyilvánulása az adaptív grafikus felhasználói felület. Emögött olyan programmodulok állnak, amelyek elemzik az adott alkalmazó által végzett műveleteket, és egy bizonyos idő elteltével maguktól igazítják hozzá a szoftver jellemzőit az igénybevétel jellegéhez (például felnagyítják, vagy más módon kiemelik a leggyakrabban használt menüpontokat). A kereskedelmi platformon emellett egyre gyakrabban jelennek meg a termékek önoktatásának jellemzői, mégpedig nemcsak szöveges-képes, hanem egyre inkább multimédiás (hangos-mozgóképes) formában.

Az alternatív irodai platform terjedését sokáig akadályozták a fájlformátumok kompatibilitásával kapcsolatos aggályok, pontosabban azok a félelmek, hogy az OpenOffice- (illetve például EuroOffice-) környezetben megnyithatók-e a Microsoft Office alatt létrehozott fájlok és viszont. Ebben a tekintetben a fejlesztők jelentős haladást értek el, és ma messzemenő kompatibilitást ígérnek, hozzátéve természetesen, hogy a Microsoft maga is állandóan fejleszti a termékeit, így a legújabb formátumok követése bizonyos időt vehet igénybe.

A fájl- és a dokumentumformátumok egységesítése tekintetében a tartós megoldást az a szabványosítási projekt hozhatja el, amelyben a technológiai szektor olyan nagyvállalatai vesznek részt, mint a Sun Microsystems, az IBM, a Novell, a Red Hat, az Oracle, a Google, a Nokia, a Computer Associates, az Adobe és a Corel. Az Open Document Format megjelölés alatt elterjesztendő szabványt az OASIS (Organisation for the Advancement of Structured Information Standards) nevű szervezet keretében dolgozzák ki, hasonló módon, mint ahogy a ma használatos, egységes, távközlési és számítógépes hálózati műszaki normákat kidolgozták. Az új formátumot támogatja a Sun által kereskedelmi jelleggel forgalmazott StarOffice, illetve az azonos jellegű és a nyílt forrású közösségek által kedvelt irodai csomag, az OpenOffice, valamint az ez utóbbi továbbfejlesztését megvalósító EuroOffice újabb, második kiadása is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.