BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben a rendszermenedzsmenti piac

Szárnyalt 2005-ben a rendszermenedzsment piaca, és a tendencia várhatóan folytatódik jövőre is – állítja előrejelzésében Tóth István, a KFKI csoporthoz tartozó Icon Számítástechnikai Zrt. ügyvezető igazgatója. Az informatikai biztonság, valamint a hálózatmenedzsment körébe tartozó szolgáltatások hazai piaca 50 százalékkal bővül 2006-ban – véli az Icon vezetője.
A társaság jelentős bővülést ért el 2005-ben, a hozzáadott értéket tekintve 20 százalékkal növelte bevételeit az előző évhez viszonyítva. A cég üzletágai közül különösen dinamikusan fejlődik az informatikai biztonsággal foglalkozó terület, itt 50 százalékkal volt nagyobb a bevétel, mint tavaly. A vállalatnál az év nagy nyertese a még erőteljesebben bővülő rendszermenedzsmenti részleg, amely megduplázta 2004-es bevételét. Mindkét tevékenységtől sokat várnak jövőre is.
Sikeresen fejlődik az Icon tanácsadói üzletága is. A cég szakemberei eredményesen aknázzák ki a szakértői, minőségbiztosítási tevékenységek iránti igények bővülését. Az üzletágak közül a legmeghatározóbb továbbra is az infrastruktúra-építés, ez a tevékenység adja a cég bevételének a felét. A jövő évre ebben a szegmensben 10-20 százalékos növekedést várnak az Iconnál. Az informatikai eszközöknek van egy átlagos élettartama, ez Magyarországon nagyjából ötévente jelent egy-egy nagyobb beruházást. Ez a ciklikus konjunktúra viszonylag homogén, a többi ágazathoz képest lassabb növekedést eredményez. Érdemes a piaci várakozásokat más megközelítésben is elemezni – tette hozzá Tóth István. Jövőre választási év lesz. Ez – függetlenül attól, hogy melyik párt kerül hatalomra – mindig visszaveti az állami szektor beruházásait, ez pedig közvetve a magánszférára is hatással van.
Technológiailag az úgynevezett „penge” szerver előretörése az aktuális újdonság. Ez a megoldás komplexebb kialakítást, magasabb fokú integrációs szintet és könnyebb kezelhetőséget jelent. Úgy tűnik, ennek mentén az Intel-platform erősebben növekszik a többinél, és ez minden bizonnyal jövőre is így marad.
Továbbra is slágernek számítanak a különféle mobil- és vezeték nélküli megoldások. Ezek persze újabb biztonsági problémákat is felvetnek, s szintén hozzájárulnak az informatikai piac bővüléséhez. Látható, hogy igen összetett, soktényezős informatikai szegmensről van szó, ahol csak folyamatos fejlődéssel, tudásbővítéssel lehet alkalmazkodni a piac változásaihoz – közölte Tóth István.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.