BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar mobil EKG

A kutatás-fejlesztés végső szakaszába jutott a hazai fejlesztésű mobil EKG. A távdiagnosztikát az egészségügy és sport területén is forradalmasító berendezés az eredményes tesztet követően hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

A Pannon GSM legújabb ipari célú fejlesztése, a mobil EKG prototípusa a közelmúltban az egyik versenyző testére erősítve teljesítette a Bécs–Budapest maratont. Ezzel egy évek óta tartó fejlesztési folyamat is célba ért: a nagy terhelésnek kitett személyek – például sportolók –, illetve szívbetegek folyamatos felügyeletét biztosító eszköz várhatóan a jövő év közepére a nagyközönség számára megvásárolható is lesz.

A projekt nem csupán a mobil-adatátvitelen belül tár fel eddig feltérképezetlen alkalmazási területeket, de orvosi méréstechnikai szempontból is számos újdonságot hoz. A mobil EKG ugyanis amellett, hogy a páciensek fiziológiai paramétereit méri, azt a környezettel összefüggésben – légnyomás, páratartalom, sebesség, gyorsulás – értelmezi. Utóbbi funkcióra a berendezés GPS helymeghatározó modulja teremt lehetőséget, míg a nagy sebességű mobil-adatátvitel gyakorlatilag tetszőleges időtartamú, folyamatos megfigyelést tesz lehetővé. A rendszer egy központba továbbítja az adatokat, ahol azokat feldolgozzák, s szükség esetén riasztással előre jelzi a kezelőorvosnak egy esetleges súlyosabb esemény kialakulásának kezdetét. A sportolók esetében az edző figyelemmel kísérheti azokat az adatokat, amelyek segítségével az optimális teljesítményt hozhatja ki a versenyzőből anélkül, hogy az a sportoló egészségét veszélyeztetné.

A hagyományos hordozható EKG-készülékeknél bővebb funkcionalitású és rugalmasabban alkalmazható mobil EKG a veszélyeztetett személyek felügyeletén kívül fontos megelőző célokat is elláthat. Az előzetes felmérések szerint jelentős lesz rá az igény az egészségügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.