BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telecom: fókuszban az integráció

Az európai véleményformálók – nagyvállalatok vezetői, ipari és pénzügyi elemzők, újságírók, szabályalkotók – 2005-ben az egyes szolgáltatások integrációját és marketingjét, illetve egy új technológiát, az interneten keresztüli telefonálást tartották a távközlési szektor meghatározó tényezőjék. Az RSM piackutató cég által a BT megbízásából készített felmérésből az is kiderül, hogy továbbra is fontosnak tartják a vezeték nélküli megoldásokat és a szélessávú internetkapcsolat terjedését, de ezeket már ritkábban említik a legfontosabb tendenciák között, mint egy évvel korábban. Látványosan nőtt azok aránya – a tavalyi 17-ről 36 százalékra – akik úgy vélik, hogy az idén az új technológiák megfelelő marketingje volt a kulcskérdés a távközlésben. A válaszadók ugyanilyen fontos folyamatnak tartották 2005-ben a különböző szolgáltatások integrációját, 36 százalékuk emelte ki ezt a jelenséget. Míg korábban az egyes szolgáltatók általában egy terméket kínáltak, addig napjainkra általánossá vált, hogy például a kábelcégek televízió mellett szélessávú internetet és telefonszolgáltatást is nyújtanak ügyfeleiknek. Válaszul a vezetékes telefonszolgáltatók is megjelentek már a tévés piacon, Magyarországon a Magyar Telekom internetszolgáltató leányvállalata, a T-Online 2006 elején kezdi a szolgáltatás tesztelését.
Az elmúlt évhez képest látványosan nőtt az interneten keresztüli telefonszolgáltatás (VoIP) jelentőségét hangsúlyozók aránya, a tavalyi 18-ról 35 százalékra. Különösen a médián belül tartják kiemelkedően fontosnak a VoIP térhódítását, a megkérdezett újságírók 64 százaléka sorolta az európai távközlési piacot 2005-ben nagymértékben befolyásoló tényezők közé a megoldást. A vezeték nélküli és a mobiltechnológia terjedését nagyjából ugyanannyian – a válaszadók 29 százaléka – említik meghatározó tényezőként, mint egy éve. Bár a szélessávú internetkapcsolatok számának növekedése csak az ötödik leggyakrabban említett tényező, de különösen fontos terület a szabályalkotó testületek tagjai számára, akik a következő két-három évben ezt tartják a legfontosabb területnek az európai távközlésben.
A távközlési szabályozásról nagyon egyöntetű vélemény alakult ki a válaszadók körében, e szerint az Európai Unió orszá-gaiban ez még mindig nem elég következetes. Pedig az egységes szabályozás kedvező hatással lehetne az európai távközlésre, hiányában azonban a több országot is érintő ügyletmenet körülményes, sok esetben pedig az eltérő szabályok miatt indokolatlanul jut előnyhöz valamelyik fél. A távközlés szabályozása a megkérdezettek szerint az Nagy-Britanniában a leghatékonyabb, a szigetországot Francia-, Német- és Svédország követi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.