BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kasszarendszer a benzinkutaknál

A Shell Hungary Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közös informatikai fejlesztésének eredményeképpen létrehozott új kasszarendszer segítségével az autósok gyorsabban juthatnak autópálya-matricához az olajtársaság töltőállomásain.
A matricaértékesítő rendszer fejlesztése 2004 második felében kezdődött. A cég az ÁAK Zrt. értékesítési partnerei közül elsőként vezette be az új megoldást.
Az ÁAK viszonteladói hálózatán alkalmazott eddigi technológia az úgynevezett POS-terminálok használatára épül. A matricák érvényesítésére szolgáló szoftverrel és nyomtatóval ellátott kézi számítógépek közvetlen kapcsolatban állnak a társaság központi adatbázisával, ahová az értékesítés során keletkezett adatokat továbbítják. Az ügyintézést némileg lassítja, hogy a terminál és a kassza lényegében külön működik.
Az új megoldás lényege éppen az, hogy egyetlen zárt kasszarendszerbe integrálja az eddig különálló eszközök (POS-terminál, kaszsza) funkcióit. Ennek egyik kedvező hozadéka, hogy elég csak egyszer felvenni a vevő adatait, amelyek a kassza kijelzőjén is megjelennek. Ezáltal ellenőrizhetőbbé és megbízhatóbbá válik az érvényesítés, valamint a rövidebb tranzakcióidőnek köszönhetően a kiszolgálás is számottevően felgyorsul. Az új rendszer további előnye, hogy teljesen kiváltja a POS-terminálok használatát, amelyek beszerzése, amortizációja, szervizelése és működtetése nem elhanyagolható költségterhet jelent a viszonteladóknak. Az új értékesítési pontok létesítése (hálózatbővítés, állomáson belüli fejlesztés) is jelentősen leegyszerűsödik. Ennek eredményeként további 32 értékesítőhelyet vontak be a közelmúltban (az M7-es autópálya új szakaszán, az M3-as és az M5-ös autópályák vonzáskörzetében), így a Shell hálózatán belül jelenleg 124 állomáson használják az új megoldást. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. viszonteladói hálózatának tagjai közül többen (Agip, OMV, Mol) is hasonló megoldás fejlesztésén dolgoznak. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.