BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkalmazásszigetek a közszférában

A hazai közintézmények közel négyötöde, egész pontosan 78 százaléka használ szoftveres megoldást ügyviteli és egyéb szervezeti folyamatainak ellátására – olvasható a Magyar infokommunikációs jelentés legutóbbi kiadásában. Az egy évvel korábbi penetrációs szinttel öszszevetve ez csak néhány százalékos emelkedést jelent.

A szervezetek szoftveres ellátottsága a központi költségvetési forrásokból finanszírozott körben a legjobb, 94 százalékos – mutatnak rá a BellResearch elemzÕi. A második helyen az egészségügyi szféra áll – egy év alatt itt mérték a legnagyobb emelkedést a kutatók –, amelyet az önkormányzati pénzekbÕl gazdálkodó szervezetek követnek 81 százalékkal – ez az elmúlt idÕszakban gyakorlatilag nem változott. Az oktatási szférában százból 72 szervezetnél találunk intézményi alkalmazást.

A különbözÕ ügyviteli szoftverek használatának elterjedtsége több más tényezÕ mellett erÕteljes összefüggést mutat az intézmények alkalmazotti létszámával is: míg 10 fÕ alatt az ellátottság csak 72 százalékos, 250 foglalkoztatott felett már közel teljesnek tekinthetÕ – igaz, az utóbbi kört Magyarországon mindössze alig több mint félezer szervezet alkotja.

A korábbi évek számaihoz hasonlóan jelenleg is a bérszámfejtési és munkaerÕ-gazdálkodási feladatokat támogató informatikai megoldások használata a legelterjedtebb. Míg a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek 39 százaléka hat vagy több, az oktatási intézmények mintegy fele legfeljebb két területen, jellemzÕen a bérszámfejtésben és dokumentumkezelésben, archiválásban használ informatikai alkalmazásokat – világítanak rá a BellResearch kutatói.

A hazai közintézmények legnagyobb részénél, mintegy felénél egymástól független szigetalkalmazások látják el a feladatokat, további 44 százalékuknál pedig vegyes rendszereket találunk. Teljesen integrált rendszert az intézményeknek mindössze 5 százaléka használ; ezen a területen az általános központi közigazgatás, illetve a fekvÕbeteg-ellátás jár az élen, ahol százból húsz-huszonkét intézményben már létrejött az alkalmazások integrációja.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.