BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén nÕ a hazai IT-piac

Ez évben várhatóan 2,4 milliárd dolláros lesz a hazai informatikai piac, ez 2005-höz képest több mint hétszázalékos növekedést jelent. Komolyabb fejlÕdés az intelligens mobileszközök, a rendszer- és hálózati infrastruktúrát kezelÕ alkalmazások, illetve a biztonsági megoldások területén várható.

Az idén mintegy 2,4 milliárd dolláros lesz a hazai informatikai (IT-) piac – tudtuk meg Marosvári Gábortól, az IDC Magyarországi Kft. kutatásvezetÕjétÕl. Ez valamivel több mint hétszázalékos növekedést jelent dollárban 2005-höz képest. A nemzetközi tendenciák Magyarországon is érezhetÕk, így a hardvereszköz beszerzése egyre kisebb részét adja az informatikai kiadásoknak, ellenben nÕ a szoftverek és a szolgáltatások aránya – mondta el Marosvári Gábor.

Az idén a hardverszegmensben kiugró növekedés várható az intelligens mobileszközök forgalmában, illetve tíz százalék feletti bÕvüléssel számolnak az IDC-nél a lemezes tárolórendszerek esetében is. A szoftverek piacán a rendszer- és hálózati infrastruktúrát kezelÕ megoldások és a biztonsági alkalmazások forgalmában várható komolyabb fejlÕdés, míg a szolgáltatások területén a rendszer-üzemeltetésben – tette hozzá az IDC munkatársa.

A hazai elÕrejelzéshez képest az informatikára fordítható öszszegek jóval lassabb bÕvülésére számítanak a világ nagyvállalatainak informatikai vezetÕi a Merrill Lynch felmérése alapján. A megkérdezett IT-igazgatók várakozásai szerint az idén 2,5 százalékkal költenek majd többet informatikára, mint 2005-ben. Ez kismértékÛ gyorsulást jelent a növekedésben, hiszen tavaly még csak kétszázalékos volt az emelkedés az elÕzÕ évhez képest.

A vezetÕk válaszai alapján az informatikai részlegek alkalmazottainak száma várhatóan 1,5 százalékkal bÕvül majd 2006-ban a múlt évhez képest, a megkérdezettek mindössze egynegyede nyilatkozott úgy, hogy nem terveznek létszámnövelést 2006-ban.

Ez évben a tárolásra fordított összeg a vállalati IT-költségvetés valamivel több mint tíz százalékát adja majd, ez egyébként megfelel az elÕzÕ évi részesedésüknek. Az informatikai vezetÕk várakozásai szerint 2006-ban is folytatódik a PC-szerverek diadalútja, a megkérdezettek 75 százaléka mondta azt, hogy a cégnél tervezik ilyen típusú kiszolgáló beszerzését. A válaszadók kétharmadának vállalata pedig Unix szervert is vásárol 2006-ban.

Az IT-igazgatók 78 százaléka szerint az új Windows operációs rendszer megjelenésével összefüggésben nem várható komolyabb személyiszámítógép-beszerzés. Közel 40 százalékuk pedig nem számít az új operációs rendszer bevezetésére a bemutatást követÕ egy-másfél évben.

Míg a nagyvállalatoknál 2,5 százalékos IT-költségvetésbÕvüléssel számolnak, addig Európában mindössze 1,6 százalékos növekedés várható ezen a területen az idén 2005-höz képest a Forrester Research piackutató cég elÕrejelzése szerint. Ez az adat fÕleg annak tükrében figyelemre méltó, hogy egy évvel korábban még 2,9 százalékos volt a növekedés üteme. A piackutató adatai alapján az európai társaságok több mint fele csökkenti majd IT-kiadásait. Az informatikai költésekben a prioritást a biztonság növelése jelenti majd, így fÕként vírusirtó megoldások és behatolásjelzÕ alkalmazások beszerzésére lehet számítani.

Nagy-Britanniában kissé optimistább várakozással tekintenek 2006 elé – állapítja meg a Forrester Research tanulmánya. A szigetország cégei az elÕrejelzések szerint 2,3 százalékkal növelik informatikai kiadásaikat ebben az évben, azonban mindössze ötödüknél terveznek új fejlesztéseket.

Viszonylag gyors bÕvülést jósol ugyanakkor a kormányzati IT-költéseket tekintve Nyugat-Európában az IDC. A piackutató szerint 2005–2009 között átlagosan évi 5,3 százalékos növekedés várható ebben a szegmensben, az idÕszak utolsó évében a térség közszférája már 50 milliárd dollárt fordít majd informatikára.

Az iparágban érdekelt vállalatok fÕként az önkormányzatoknál számíthatnak komoly fejlÕdésre, amelyek a különbözÕ részlegek közötti folyamatok kezelésére és a megosztott szolgáltatásokra kiemelt figyelmet fordítanak majd. Az önkormányza-tok IT-kiadásai a tavalyi 20,1-rÕl 25,5 milliárd dollárra nÕnek 2009-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.