BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a tárcsahang biztos

A szerb kormány újból meghirdeti az egyik mobilkoncessziót

A szerb kormány még az év elsÕ felében kiírja a 063-as mobilhálózat koncessziójának pályázatát, miután 2005 végén megvonták a MobteltÕl annak használati jogát. A szerb kabinet a Mobtel engedélyét az állam gazdasági, illetve nemzetbiztonsági érdekeit sértÕ tevékenységért vonta vissza, amiért a cég a Mobikos kosovói mobilszolgáltatóval szerzÕdést kötött. A kormány véleménye szerint ezzel a kosovói vállalatot bizalmas távközlési adatokhoz, illetve jogtalan elÕnyhöz juttatta, amikor lehetÕséget biztosított a szerbiai infra-struktúra használatára.

A szolgáltatás zavartalansága érdekében a szerb postaforgalmi vállalat, a PTT átvette a Mobtel-hálózat mÛködtetését, ezzel párhuzamosan pedig átvállalta a Mobtel 71,4 millió eurós tartozásállományát is. A tranzakció végrehajtása érdekében az Hypo Alpe-Adria bank 15 éves lejáratú, 4,3 százalékos kamatozású hitelt bocsátott a cég rendelkezésére.

A Mobtel alapító okirata szerint a PTT-nek 49 százalékos részesedése van a mobilszolgáltató cégben, míg a másik alapító, a BK Trade-nek 51 százalékos. Az állam azonban vitatta a tulajdoni arányok érvényességét, azzal érvelve, hogy a BK Trade nem teljesítette befizetési kötelezettségeit, így a PTT-t illeti meg a többségi tulajdon. A szerb állam 28 millió eurót követel osztalék címén, de az öszszeg kamatokkal együtt eléri az 50 millió eurót. A pereskedés a zürichi nemzetközi bíróságon még nem ért véget, amikor egy osztrák befektetÕ, Martin Schlaff megvásárolta a BK Trade Mobtelben birtokolt részesedését. A kormány sietett megnyugtatni a befektetÕket, hogy nem éri kár Õket, de a szolgáltatási engedélyt nem adják vissza. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.