BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar cég uniós kutatásban

A magyar 4D Soft Kft.-t kérte fel a francia atomfizikai kutatóintézet, hogy vegyen részt az uniós kutatásokhoz alkalmazott informatikai eszköztár meghatározásában – tájékoztatta lapunkat Siklósi István, a társaság ügyvezetÕ igazgatója. Az intézmény a magyar segítséget a több mint 17 milliárd eurós EU-büdzsébÕl táplálkozó ETICS- (E-infrastructure for Testing, Integration and Configuration of Software) pályázathoz kéri. Az ETICS célja, hogy koordinálja az unión belüli kutatási és technológiafejlesztési tevékenységeket, és kiküszöbölje a párhuzamos fejlesztésekbÕl eredÕ anyagi és szellemi erÕforrások pazarlását. A 4D Soft feladata ezen belül a teszttechnikák és módszertanuk kidolgozása, valamint az alkalmazott eszközök kiválasztása lesz. A programban jelenleg négy ország öt kutatóintézete vesz részt.

A CERN körülbelül napi 12-15 petabyte (1 petabyte=1015 byte) mennyiségÛ adatot szolgáltat, amelyet a hagyományos módszerekkel képtelenség lenne feldolgozni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a különbözÕ szoftvertermékek esetén gyakori a minÕség és koherencia hiánya. Az ETICS célja nem új szoftverek fejlesztése, hanem a már meglévÕ, jól bevált képességek, „open-source” eszközök összegyÛjtése azzal a céllal, hogy a kutatási projektek résztvevÕi elsÕsorban a kutatás céljára koncentráljanak, s ne a kivitelezéshez alkalmazott eszközök és módszerek kiválogatására pazarolják energiáikat.

Az egyedi vállalatirányítási és ügyviteli rendszereket fejlesztÕ 4D Soft Kft. 15 éve jelent meg a hazai informatikai piacon olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek kidolgozásával, amelyek célja a teljes életciklust átfogó technológia kialakítása. A magyar vállalat korábbi európai uniós kutatás-fejlesztési tapasztalatai között a Diligent (Testbed Digital Library Infrastucture on Grid Enabled Technology, FP6-2003-IST) nevÛ pályázaton ért el eredményeket, amelynek célja egy egységes digitális könyvtár Grid technológiával történÕ kialakítása volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.