BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokmilliárdos olimpiai IT-büdzsé

A 2012-es londoni nyári olimpia elÕkészítése során a megfelelÕ információtechnológiai háttér megteremtésére mintegy 7,2 milliárd fontot (2634,2 milliárd forint) költenek majd a Kable brit piackutató cég adatai szerint. SzámottevÕ fejlesztésekre lesz szükség a szállítást és a biztonságot támogató IT-rendszerekben, illetve a közszféra egyéb területein.

Az olimpia szervezÕbizottságának költségvetésében az esemény gördülékeny lebonyolítására ugyanakkor mindössze 204 millió fontos tételt szerepel informatikai rendszerekre, további 63 milliót távközlésre, míg 12,5 milliót internetes alkalmazásokra szánnak.

A Kable tanulmánya szerint az olimpia sikerében a versenyek lebonyolításának támogatása mellett is jelentÕs szerep jut majd az informatikának. Komoly kihívást jelent majd a versenyzÕk, csapatkísérÕk, bírák, nézÕk közlekedésének megoldása az egyes helyszínek között. Az automatikus rendszámfelismerÕ rendszerektÕl az útvonaltervezÕ és forgalomirányító alkalmazásokon át a Londonon kívüli helyszínek vasútállomásain is használható intelligens kártyákig számos megoldásra lesz szükség.

Kiemelt figyelmet kell majd fordítani a biztonságra is, és a térfigyelÕ kamerák telepítése mellett az analógról át kell állni a digitális technológiára, hiszen az ilyen rendszerek már automatikusan elemzik a tömeg viselkedését. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.