BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CeBit: ázsiai cégek offenzívája

Az idén mintegy 6300 kiállítót várnak a világ legnagyobb technológiai és távközlési kiállítására, a CeBitre. Az eseményen ebben az évben 11 hazai kiállító vesz részt, közülük a 77 Elektronika Kft. olyan berendezést mutat be, amely az ADSL-szolgáltatást teszi lehetővé a vezetékes hálózaton keresztül nagy távolságra, akár tíz kilométerre is.

Mintegy 70 országból közel 6300 kiállítót várnak az idei hannoveri CeBitre, közülük 3300-an Németországon kívülről érkeznek – olvasható az esemény internetes oldalán. Főleg az ázsiai vállalatok részéről nőtt meg az érdeklődés a világ legnagyobb technológiai és távközlési kiállítása iránt, leginkább a kínai, hongkongi és dél-koreai kiállítók száma bővült. Kelet- és Közép-Európából is változatlan az érdeklődés, 200 kiállító érkezik a régióból, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy drasztikusan csökkentek a megjelenéssel kapcsolatos állami támogatások. A tavalyi hannoveri rendezvényen 6270 cég vett részt, köztük 13 magyar.

Az idei CeBit egyik központi témája a hétköznapjainkat egyre inkább átalakító digitális életforma terjedése lesz, amely a technológiák egymás felé közeledése révén válik lehetségessé. A látogatók a trenddel kapcsolatban négy tematizált zónában ismerkedhetnek a kiállítók újdonságaival. Ezek a televízió és szórakoztatás, a személyi számítógép és játékok, a kommunikáció és infrastruktúra, valamint a mobilitás.

Magyarországról ez évben 11 kiállító jelezte a résztvételét az esemény honlapján található adatok szerint. A kiállításon 1998 óta megjelenő 77 Elektronika Kft. egy tavaly kifejlesztett új berendezéssel jelenik meg az idén Hannoverben, amely az ADSL-szolgáltatást teszi lehetővé fix hálózaton keresztül nagy távolságra, akár tíz kilométerre is – közölte érdeklődésünkre Nagy Attila, a cég távközlési ágazatának kereskedelmi igazgatója. Jelenleg a rézérhálózaton keresztül a szolgáltatók maximum 4-4,5 kilométeres távolságra tudnak ADSL-szolgáltatást nyújtani az előfizetőknek. Ezzel szemben a felhasználók mintegy 10-15 százaléka a kapcsolóközpontokban lévő hozzáférési pontoktól (DSLAM) távolabb lakik, így jelenleg számukra csak a drága és idővel sávszélességben egyre jobban korlátozott vezeték nélküli adatátvitel jöhet szóba. A 77 Elektronika Kft. új berendezésének tulajdonságait a France Télécom és a német Deutsche Telekom szakembereivel közösen határozták meg, és a CeBiten mutatják be először az európai és észak-afrikai piacnak. A berendezésre komoly érdeklődés mutatkozik a már meglévő partnerek részéről, mintákat kértek többek között Vietnamba, Thaiföldre, Indiába és Srí Lankára is.

A társaság számára a CeBiten való megjelenés az európai és észak-afrikai partnerek miatt fontos. Egyrészt jó alkalom a jelenlegi ügyfelekkel való találkozásra, másrészt esetleges új partnerekkel is felvehetik a kapcsolatot ezekből a régiókból. A tavaly több mint 5,5 milliárd forintos forgalmat elérő és az idén 15-20 százalékos további növekedést tervező cég a kiállításon való megjelenésre összesen mintegy 12 millió forintot költ. Tavaly a kiadásokhoz egymillió forintos állami támogatást kaptak, és az idén is pályáznak központi hozzájárulásra. Más régiók piaci jelenlétét szintén kiállításokon keresztül szervezi a 77 Elektronika Kft., mint például a február közepi mexikói Expo-Comm, a júniusban Szingapúrban megrendezendő CommunicAsia, illetve szeptemberben a bakui nemzetközi telekom- és IT-kiállítás.

Főként a távközlési cégeknek nyújthat nagy segítséget a Watt 22 Kft. hálózatok távoli felügyeletét lehetővé tevő megoldása, amelyet az ez évi CeBiten mutatnak be nemzetközi szinten – mondta el érdeklődésünkre Tímár Balázs, a társaság technikai tanácsadója. A hannoveri rendezvényen első alkalommal megjelenő cég eszköze modemes kapcsolaton keresztül (vezetékes- vagy mobiltelefon-hálózaton) nyújt távoli elérési lehetőséget. Az eddig elsősorban távközlési hálózatok építésével és tervezésével foglalkozó cég két éve kezdte fejleszteni saját hálózatfelügyeleti megoldását. A rendszer egy alternatív hálózaton keresztül biztosít hozzáférést az eszközök helyi menedzsmentjéhez, valamint tápellátásának vezérléséhez. Az eszközt már a Magyar Telekom és az IP Park számára is értékesítették. A CeBiten teljesen saját erőből, önálló standon megjelenő társaság ugródeszkának szánja az eseményt, egyfajta előreklámnak a komolyabb szakmai rendezvények előtt – közölte Tímár Balázs. Az 1996-ban alakult Watt 22-nél más irányú fejlesztésekbe is belekezdtek, így például internetalapú hálózatok üzemeltetésére és szolgáltatására alkalmas megoldáson dolgoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.