BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő lakása néha irritáló is lehet

A „jövő álomháza” hallatán alighanem mindenkinek megindul a fantáziája, s többen is a szavaknak engedelmeskedő készülékekre asszociálnának. Kérdés azonban, hogy valóban szükségünk van-e rájuk

Elég csak a videóval felszerelt telefonkészüléket említeni, amely korántsem nevezhető a legfrissebb találmánynak, ám a felmérések szerint aligha lopta be magát a telefonálók szívébe, hiszen úgy tűnik, továbbra is megelégszenek azzal, hogy csak hallják beszélgetőtársukat, arra már nem szívesen költenek, hogy lássák is őket.

Ugyancsak kudarc kíséri az „egyhálózatos” otthon ötletét, ahol az elektronikus készülékek egymáshoz vannak kapcsolva, azaz például a mobilkészülékkel le lehet kapcsolni a kávéfőzőt, a számítógép vezéreli a világítást, avagy a DVD-lejátszó abba a szobába „közvetíti” a filmet, amelyikbe az illető csak szeretné. Kétségtelen, hogy jól hangzik mindez, ám abban a pillanatban, amint egy vírus kerül a gépezetbe, már a körmünket rághatjuk, hogy vajon a kenyérpirító leáll-e, avagy a televíziónkat be tudjuk-e kapcsolni, nem beszélve a garázskapunk kinyitásáról.

Ugyancsak kétkedéssel fogadják a piaci szakértők az intelligens hűtőszekrények elterjedését, amelyben nem csekély szerepet játszik a horribilisnak tűnő – mintegy 2600 dolláros, azaz közel 550 ezer forintos – ár is. A bevásárlási listákat összeállító s azokat az üzleteknek saját maguk eljuttató szerkezetek megbízhatóságát ugyanis a legtöbben kétkedéssel fogadják, s alighanem még mindig azt a jól bevált megoldást preferálják, hogy a hűtőszekrényre egy cetlire felírják az éppen elfogyó élelmiszereket.

S melyek a legújabb találmányok? Alighanem többen kétkedéssel fogadnák a tányérokat és poharakat önállóan előállító készülék ötletét, ám sietve le kell szögezni, a MIT Intelligence Group már megalkotta DishMaker névre hallgató termékét, amellyel mindez megvalósulhat.

Az innovatív konyha egyik alkotóelemének számíthat ugyanis véleményük szerint az a mosogatógép nagyságú berendezés, amellyel környezetbarát és energiatakarékos módon újrafelhasználhatjuk az edényeket, illetve poharakat használat után. Ezáltal megszűnnének az olyan problémaforrások, mint hogy a készlet egyik darabjának leejtését követően már nem tudjuk azt pótolni, illetve hogy a vártnál több vendég jelent meg a kerti partinkon, s kifogytunk a tányérokból, poharakból, vagy hogy hol is tároljuk a megszaporodott tányérjainkat. Sőt – s alighanem ez az egyik legfontosabb tényező a DishMaker térnyerésénél –, használat után nem kell elmosogatni. A DishMaker működése egyszerű: a nem mérgező, akrilszerű anyagot 300 Fahrenheit-fokra melegíti fel a készülék. Több mint 150-féle edény, tányér közül válogathatunk, amelyek elkészítése darabonként 90 másodpercet vesz igénybe, azaz egy öttagú család teljes étkészlete, beleértve a levesestányért és a csészéket is, alig több mint 20 percig tart. Igaz, a porcelán étkészleteket aligha pótolhatja a készülék, ám a mindennapi étkezésekhez igen praktikus – mutatnak rá a MIT szakemberei. A DishMakerrel azonban aligha ér véget az innovációk sora: a MIT megalkotta az intelligens konyhaszekrényt, amely kivetíti a recepteket, így a séfeknek nem kell többet lapozgatniuk a szakácskönyvekben, sőt a kijelzőn az is felvillan, hogy az egyes alapanyagokat hol találja az illető.

Lehetőség van olyan konyhák rendelésére, ahol az elemek – hasonlóan az autó üléséhez – automatikusan a kívánt magasságba emelkednek vagy süllyednek, igazodva a személy magasságához.

A „röntgenszemű” hűtőszekrény is túljutott már a prototípuson: a szerkezet kivetíti ajtajára a tartalmát, megelőzve ezzel az ajtó kinyitogatását, nem vész kárba az energia. A technika egyszerű: a hűtő belsejében elhelyezett kamera felvételt készít minden alkalommal a belső „tartalomról” amikor kinyitják az ajtaját.

A feltalálók leleményessége nem állt meg ennél a pontnál, máris azon gondolkodnak, hogyan lehetne a frizsider tartalmát a mobiltelefonon is elérhetővé tenni, azaz amikor a háziasszony éppen vásárol, ellenőrizni tudja, mi is van éppen a hűtőjében. Ha már a konyhánál tartunk, egyesek fantáziáját megindítja az „élő konyhaszekrény” névre hallgató berendezés, amely nem csupán frissen tartja a zöldséget, hanem gyarapítja is. A fényeknek és a szén-dioxidnak köszönhetően egy csomag bazsalikom vagy a saláta nem csupán hónapokig friss marad, hanem még több levelet ereszt.

Ötletekben nincs hiány: egyesek azt próbálják megvalósítani, hogy a mikrohullámú sütők maguk olvassák le a felhasználási utasítást, így automatikusan beállítják a szükséges hőmérsékletet. Sőt, ha így folytatódik a kísérletezés, lassan már olyan készülékek látnak napvilágot, amelyek megfőzik helyettünk a vacsorát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.