BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A robotkutyától a digitális otthonig

A vezeték nélküli érzékelőhálózatok, a robottechnika és a szórakoztató-, valamint háztartási elektronika fejlesztését segítő Java-alapú technológiát és a hozzá tartozó eszközt mutatta be a közelmúltban a Sun Microsystems. A SPOT (Small Programmable Object Technology) eszköze egy proceszszor és egy érzékelő kártya kombinációja, amely az akkumulátorral együtt tenyérnyi helyen elfér.

A Sun SPOT-projekt révén már előrehaladott fejlesztési stádiumban vannak az orvosi megfigyelő, a csomagkövető, illetve az interaktív otthonautomatizáló megoldások. Az utóbbiban érzékelők vezérelhetik az épületek világítását, fűtését vagy a különböző háztartási készülékeket is, így egy helyiség még azelőtt „életre kelhet”, hogy az ember betenné oda a lábát.

A Sun 1995-ben mutatta be szélesebb körben a Java programnyelvet. Mára mintegy 1,5 milliárd mobiltelefon, 700 millió asztali számítógép és több millió egyéb berendezés működik ezzel a megoldással. A mostani bejelentésnek után a cég szakértői azzal számolnak, hogy a Java programnyelv ugyanolyan döntő szerephez jut majd az érzékelőkre épülő számítástechnika elterjesztésében is, mint amilyen meghatározó szerepe volt a mobiltelefonokban és az internet területén.

A tervek szerint májusban megjelenő Sun SPOT-platformot elsőként egyetemek, kutatóintézetek és magánszemélyek vásárolhatják meg. A Magyarországról érdeklődők regisztrálhatják magukat a projekt honlapján: www. sunspotworld.com. (VG)



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.