BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átfogó és nyílt platform

A vállalati alkalmazásokra összpontosítja törekvéseit a Novell a nyílt forrású szoftverszolgáltatások körében, ennek jegyében már márciusban bejelentette a SUSE Linux Enterprise Desktop platformot. A cég továbbra is összefogja az otthoni, az oktatási és kisvállalati alkalmazásokat támogató SUSE Linux sorozat fejlesztését. Ez utóbbiból a 10.0 változat tavaly év végén került forgalomba, a fejlesztők pedig már dolgoznak a további verziókon.

Az idei CeBIT-en tett bejelentés szerint a Novell egy átfogó, teljes funkcióválasztékot nyújtó Linux platformként akarja kínálni az Enterprise Desktop változatot, mégpedig nagy számú technológiai újítás és a „felhasználhatóságban végrehajtott áttörés” eredményeként. Az új kínálatnak része lesz a fokozott energiatakarékosság, az integrált asztali erőforrás-kezelés, a nagy teljesítményű grafikával támogatott felhasználói felület, és a számos ponton továbbfejlesztett felhasználói programkészlet. Mindehhez az üzleti elvet úgy határozta meg a Novell, hogy „sziklaszilárd stabilitást” kell nyújtani a kereskedelmi alternatívák költségeinek töredékéért.

A vállalati asztali platform mostani bejelentése kapcsán a cég emlékeztetett, hogy nagyszámú felhasználhatósági tesztet hajtottak végre, ennek során mintegy 1500 órányi videofelvételt készítettek az alkalmazók és a Linux-környezet közötti interakciókról. Vizsgálták például, hogy melyek a munkaasztal kedvelt beállításai, a fájlkeresés és az alkalmazások indításának, illetve a hálózati keresések tipikus műveletei.

A SUSE Linux Enterprise Desktop tartalmazza az OpenOffice 2.0 változatát, középpontjában a szövegszerkesztővel, a táblázatkezelővel és a bemutatókészítő programmal. A Novell szerint a mostani kiadás nagy számban pótolja azokat a Visual Basicben megírt makrókat, amelyek hiánya eddig az egyik legnagyobb hátránynak számított a kereskedelmi irodaiszoftver-változattal szemben. További fontos előnyként említi a cég azt, hogy a szóban forgó OpenOffice kiadás nagyfokú kompatibilitást biztosít Microsoft Word és Excel formátumban meglévő fájlokkal. Sokat vár a Novell attól, hogy a termékek mostantól maradéktanul támogatják az Open Document Format nevű szabványt, amelyet rangos számítástechnikai cégek és velük együtt kormányzati intézmények sora szeretne általános érvényűvé tenni. Az új, nyílt vállalati asztali platform emellett támogatja a fontosabb hálózati és nyomtatási protokollokat (vagy más néven szabályokat), amelyekre a közös nyomtató használata miatt van szükség.

A vállalati Linux-alkalmazások terjedésének esélyeivel hosszabb cikkben foglalkozik a cégek informatikai vezetőinek szánt kiadvány, a CIO-Today. A magazin hivatkozik a Forrester Research egy tanulmányára, amely szerint az amerikai cégek 22 százaléka már most használ Linux-alkalmazásokat bizonyos feladatok megoldására. Az elemzés arra is rámutat, hogy az eddig általánosnak tekintett szerveralkalmazások után az asztali felhasználás is terjedőben van, mert a vállalati informatikai vezetők körében kezd eltűnni a Linuxszal szembeni félelem. A kiadvány különösen fontosnak találja azt a körülményt, hogy a Novell teljes súlyával a platform mögé állt. A cikk szerint a nyílt forrású platform térnyerésében különösen fontos szerepük van az iskoláknak, az egyetemeknek és más közintézményeknek.

Az otthon, a kisvállalatoknál és az oktatásban használt nyílt forrású szoftver folyamatos továbbfejlesztése számára az OpenSUSE platform nyújt megfelelő kereteket. Ez egy közösségi fejlesztési program, amelyet a Novell szponzorál. Ennek részeként a cég fejlesztési keretrendszert bocsát a világ számos pontján tevékenykedő programozók számára. A tavaly augusztusban megnyitott honlapon januárig 13 millió letöltést regisztráltak, onnan átlagosan 12 másodpercenként telepítenek egy rendszert. A sajátos fejlesztési kultúrának része az, hogy egy-egy új vagy továbbfejlesztett szoftverfunkciót nagy számban tesztelnek világszerte, a jelzett hibák kezelésére pedig – Bugzilla néven – létrehoztak egy adatbázist. Az adott platform működtetésétől – némi szerénytelenséggel – a Novell azt várja, hogy a létező, mintegy 15 disztribúcióból az általa forgalmazott SUSE -áltozat legyen a legjobb.

A jelenleg legfrissebbnek tekintett 10.0 változat az ismert irodai alkalmazásokon kívül tartalmaz számos megújított freeware-t (Acrobat Reader 7.0, Flashplayer, Java 1.5, RealPlayer). Van benne emellett számos új hardvermeghajtó, és a modellezők, mechanikai-gépészeti fejlesztők vagy építészek számára fontosnak látszó háromdimenziós grafikai tervezőprogram.


Van abban egy látszólagos ellentmondás, hogy miért fizetnek a vállalatok a Linuxért, ha azt akár másolhatnák, vagy az internetről is letölthetnék. A választ a termék komplexitásában és folyamatos továbbfejlesztésében kell keresni. A SUSE Linux 10.0 változatát már mintegy 4000 alkalmazás kíséri, ezek áttekintése és az egyes csomagok kölcsönös függőségeinek harmonizálása is, meghaladná egy mégoly elszánt vállalati információs felelős lehetőségeit is. A dolog komplexitására jellemző, hogy a Novell maga is szükségesnek tartotta egy külön erre a célra szolgáló szoftver – ZENWorks – beállítását az egyes összetevők megújításának szinkronizálására és támogatására. A vállalati felhasználók ott találják meg a számításukat, hogy – a kereskedelmi szoftver költségeinek töredékéért – egy helyről rendelhetik meg a telepítést, a beüzemelést, az oktatást, a működőképességre vonatkozó garanciákat és a későbbi, folyamatos frissítéseket.




>> 10.1 – a felhasználók bevonásával folytatott bétateszthez az utolsó (8-as) változatot március közepén tették közzé, a forgalomba hozandó változat várhatóan április közepére áll össze

>> 10.2 – a szűkebb fejlesztői körre korlátozódó úgynevezett alfatesztek várhatóan június közepén kezdődnek, ez a változat várhatóan 2006 végén vagy jövő év elején jut forgalmazható állapotba-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.