BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fedélzeti mobilozás

A korábban vizsgáltaknál nagyobb veszélyt jelenthetnek a repülés biztonságára a gépek fedélzetén használt mobiltelefonok és egyéb hordozható elektronikai eszközök, beleértve a laptopokat is – állapítják meg az amerikai Carnegie Mellon University kutatói. A szakértők három észak-amerikai légitársaság járatain figyelték ezen eszközök használatának a fedélzeti műszerekre gyakorolt hatását.

Megállapították, hogy átlagban egy-négy mobilhívást bonyolítanak le az utasok járatonként. Közülük néhányat a kritikus légiirányítási szakaszokban, a fel-, illetve a leszállás idején. Ezek oly mértékben megzavarják a fedélzeti műszereket, hogy abból könnyen lehet végzetes baleset – áll a jelentésben.

A szakértők azt javasolják az amerikai szövetségi légi irányításnak és a távközlési bizottságnak, hogy kezdjenek hozzá

az elektronikus hullámkibocsátási szabványok koordinálásához.

A kutatók azt is javasolják, hogy a repülés adatait rögzítő felvevőkkel figyeljék a fedélzeti rádióhullám-kibocsátásokat is. A repülőszemélyzetnek pedig álljon rendelkezésére speciális figyelőrendszer, amely kimutatná, van-e az utasoknál használatban bármilyen elektronikai eszköz a leszállás idején.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.