BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfutóban az online zenepiac

Egészséges növekedés tapasztalható a világ online zenepiacán, ez az évtized végéig biztosan töretlenül folytatódik – állítja az In-Stat elemzése. A piac mérete 2005-ben 1,5 millió dollár volt, 2010-re viszont már több mint a hétszeresére, 10,7 millióra nő. A piackutatók szerint az online letöltéssel megvásárolt zenék forgalma már 2007-re meghaladja az online módon vásárolt hagyományos hanghordozókon lévőkét. Ezzel nyilvánvalóvá válik, hogy az internet ma már kulcsfontosságú értékesítési csatorna a legális digitális zeneeladási piacon, továbbá az, hogy a mobiltelefon is egyre inkább ezen eszközök sorába lép.

Egyre többen választják a törvényes utat, s egyre több legitim zeneoldalhoz lehet hozzáférni a világhálón – állítják a szakértők. A kalózkodás ettől függetlenül még mindig komoly gondokat okoz a piacon. (VG)




A felmérésben részt vevők fele elmondta, hogy zenét elsősorban az internetről tölt le, de utóbbiak csupán 64 százaléka fizetett is érte. Azok, akik online vásároltak, egy év alatt mindössze 10–20 dollár közötti összeget fordítottak ilyen célra. A legnépszerűbb internetes oldal az iTunes volt, az online zenerajongók több mint a fele vásárolt onnan.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.