BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konszolidálódó ipar

Az idei hannoveri CeBIT-en minden korábbinál nagyobb jelentőséget kapott az informatikai biztonság, a területen tevékenykedő cégek egy pavilont egészen, egy másikat pedig részben foglaltak el. Az ágazat fellendülését mutatja az is, hogy az IT-biztonság vezető vállalatai a korábbiakhoz képest nagyobb standokon jelentek meg. A világ vezető biztonsági cégei mellett komoly küldöttséggel képviseltette magát Magyarország is ezen a területen. A 15 hazai kiállító között volt németországi leányvállalata révén a Kürt Zrt. is, amely első saját fejlesztésű, a belső adatlopásokat megakadályozó szoftverével jelent meg az eseményen. Az IT-biztonság területén tevékenykedő magyar cégek közül egy világszinten is újdonságnak számító, a hálózati kommunikáció biztonságát új szintre emelő megoldással képviseltette magát a Navayo Technologies, és partnereit támogatva megjelent a BalaBit IT Security is.

Az informatikai biztonsági piacon elindult egy konszolidációs folyamat, s ez különösen a digitális tartalmak védelme területén gyorsulhat fel a közeljövőben – nyilatkozta a Világgazdaságnak Eva Chen, a Trend Micro elnök-vezérigazgatója. A hálózati vírusvédelmi, internetes tartalombiztonsági termékeket és szolgáltatásokat kínáló társaság vezetője szerint az ágazatban tevékenykedő vállalatok egy része még mindig túl bonyolult, a felhasználótól viszonylag komoly technikai tudást igénylő megoldásokat készít. A jövőben ezen változtatni kell, hiszen napjainkban a legkisebb vállalkozásoknak és az otthoni felhasználóknak is egyre nagyobb szükségük van a virtuális világból érkező támadások elleni védelemre, nekik pedig az esetek többségében nem megfelelő a szakértelmük. Ezt szem előtt tartva a társaság új termékeinél már arra törekszik, hogy a felhasználók számára minél egyszerűbben kezelhető és értelmezhető megoldásokat kínáljon. A világ vezető szoftvergyártója, a Microsoft megjelenése és előretörése az internetes biztonsági megoldások területén főként az otthoni felhasználói piacon hozhat komoly változást, s ez még jobb teljesítményre ösztönzi majd a versenytársakat – mondta el Eva Chen. Már napjainkban is, de a jövőben egyre inkább a pénzszerzés motiválja a számítógépes kalózokat, akik egyre kifinomultabb eszközöket vetnek be céljaik elérése érdekében. Ez növekvő veszélyforrást jelent globális szinten is, hiszen az üzleti élet egyre nagyobb része terelődik a világhálóra. A hatékony védekezéshez azonban szemléletváltásra is szükség van, és a jövőben a felhasználó azonosságának és megbízhatóságának megállapítása mellett azt is tisztázni kell, hogy az általa használt számítógép megbízható, nincsenek-e rajta rejtett alkalmazások – hangsúlyozta a Trend Micro vezetője. Ha már a hálózathoz való kapcsolódás pillanatában ki lehetne szűrni a kompromittált eszközöket, komoly előrelépést lehetne tenni az egyre fenyegetőbb nulladik napi támadások elkerülésében is.

Számottevő változás állt be az internetes fenyegetésekben, hiszen míg korábban évente 6-8 világméretű víruskitörés volt, addig napjainkra egyre gyakoribbá váltak a gondosan kiválasztott célpontok elleni specializált támadások – közölte érdeklődésünkre Andreas Lamm, a Kaspersky Labs németországi leányvállalatának vezetője. Ez nagymértékben megnehezíti az ellenük való védekezést is, hiszen jóval kevesebb a vírusminta, amely alapján ki lehet fejleszteni a vírusirtó alkalmazást. Az internetes biztonsági piacon egyre élesebb a verseny, fokozatosan nő a cégek száma, és tovább bonyolítja a helyzetet a Microsoft megjelenése is. Ugyanakkor vannak még bővülési lehetőségek, hiszen a végfelhasználók egynegyedének nincs antivírus-programja. A közeljövőben konszolidációra számít az ágazatban Andreas Lamm, a sok kis cég közül több megszűnhet, illetve felvásárolhatják őket.

Új tendencia a virtuális világból érkező támadások területén, hogy míg a múltban csak néhány alkalmazástípust fenyegettek, addig mára kibővült a célba vett programok száma, és még az antivírus-megoldások is célpontokká váltak. Andreas Lamm elmondta, hogy a mobilvírusok egyelőre nem jelentenek komoly veszélyt, de az elmúlt 6–12 hónap eseményei azt mutatják, hogy szerzőik tesztelik a lehetőségeket. Egy nagyobb méretű mobilvírus-kitöréshez azonban a támadható eszközöknek el kell érniük egy kritikus szintet. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.