BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külpiacra lépne a Navayo

Eredményesnek értékelte a Navayo Technologies Rt.-nek az idei CeBIT-en való megjelenését Zelenák János, a társaság igazgatóságának tagja. A magyar cég világszinten is újdonságnak számító, a hálózati kommunikáció biztonságát új szintre emelő eszközt mutatott be. Mivel a vállalat a jövőben a gyártásra és a további fejlesztésre akarja fordítani erőforrásait, a hannoveri vásáron való megjelenés célja az volt, hogy értékesítési, illetve rendszerintegrátori partnereket kutassanak fel a megoldás nemzetközi forgalmazásához – mondta el Zelenák János.

A Navayo alapítói három éve kezdték meg a most bemutatott intelligens hálózati kommunikációs eszköz fejlesztését, magát a céget azonban csak tavaly hozták létre. A berendezés segítségével a felhasználók biztonságos zártláncú virtuális hálózatot építhetnek ki az internet felett. A hálózat végpontjait adják a cég által kifejlesztett eszközök, amelyek kommunikációs csatornaként az internetet használják. Minden készüléknek két hálózati csatlakozója van, ezek közül az egyik a világhálós infrastruktúrához nyújt kapcsolódási pontot, míg a másik a biztonságos, logikailag zárt hálózathoz ad elérést. A Navayo eszközeiből épített biztonságos virtuális hálózaton adatokat, képet, hangot, fájlokat vagy bármely digitális adatfolyamot lehet küldeni és fogadni, emellett lehallgathatatlan telefonálási lehetőséget is kínál. A készülék használata is biztonságos, mivel biometrikus azonosítási lehetőséget nyújt, jelenleg ujjlenyomat-azonosítással, de az elképzelések között szerepel az íriszszkennelés megvalósítása is – közölte Zelenák János.

A zárt hálózatok biztonsági tulajdonságait a Navayo szabadalmi oltalommal védett speciális hálózati technológiája, biztosítja. Ez a hálózat a készülékeken kívül egy vagy több vezérlő szerverből áll, amelyek automatikusan hozzák létre a zárt, teljes mértékben kódolt rendszert az internetes infrastruktúra felett.

A vállalat tervei között szerepel egy biztonságos videotelefonálási lehetőséget kínáló eszköz kifejlesztése is, erre pályázati támogatást is nyertek. Az idei CeBIT-en már bemutatták a megoldás prototípusát, de a fejlesztést várhatóan csak az év vége felé fejezik be – közölte Zelenák János. A Navayo a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve több fejlesztési projektben is részt vesz, így például dolgoznak a CeBIT-en bemutatott készülék adatáteresztő képességének növelésén, valamint a hálózati technológiájuk harmadik generációs mobilrendszerekhez való adaptálásán – tette hozzá a cég igazgatóságának tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.