BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalizált letöltés

A francia nemzetgyűlés olyan törvénytervezetet készített elő a közelmúltban, amelynek elfogadásával jogszerűvé válhat fájlcserélő programok használata. A törvénytervezet lényege, hogy az internet-előfizetésekhez csatolt havi héteurós díj befizetésével legálissá válna a filmek és zeneszámok letöltése az internetről.

Az év vége óta az európai közbeszéd tárgya a fájlcserélők jogi megítélését döntően befolyásoló francia törvényjavaslat, amely értelmében az internet-előfizetésekhez kötött havi héteurós díj ellenében a hálóról bárki szabadon és legálisan tölthetne le filmeket.

A francia parlament előtt lévő különböző tervezetek és megoldási javaslatok jól mutatják azt a megosztottságot, amely az európai szerzői joggal foglalkozó szervezetek, távközlési szervezetek és internetfogyasztók érdekvédelmi szervezetei között keletkezett. A francia parlament jelenleg olyan kompromisszumos megoldást keres, amely szándékaik szerint európai szinten is példaértékű lehet.

A tervezet előzménye komoly vitákat generált Franciaországban. A törvényhozás nemzeti szabályozást készült kidolgozni, amely más országokhoz hasonlóan a teljes tiltás eszközével lépett volna fel a fájlcserélő rendszereket használó internetezők ellen. A francia nemzetgyűlés a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek, képek és szövegek illegális internetes terjesztését 300 ezer euróig terjedő pénzbírsággal és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezetet terjesztett be.

A javaslat heves tiltakozást váltott ki a fogyasztóvédő szervezetek körében. Aláírásgyűjtés keretében 110 ezer polgár követelte a privát másolatok szabad felhasználásának jogát. A kormánynak nem sikerült elfogadtatnia az internetes letöltést és fájlcserét szigorító törvényjavaslatot, sőt kormánypárti átszavazók segítségével az ellenzék elfogadtatta a fájlcserét legalizáló törvénytervezetet. A szerzői jogok kedvezményezettjeit sajtóértesülések szerint egy közös jogkezelő közreműködésével az internetes előfizetésekhez hozzácsapott havi héteurós átalánydíjból elégítenék ki.

A magyarországi szerzői jogvédő szervezetek számára is tanulságos lehet a Franciaországban zajló vita. Dr. Sár Csaba, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szerzői jogvédelemmel foglalkozó jogásza szerint a filmek szerzői jogi védelme számára ma az internet jelenti a legnagyobb kihívást. A világhálós filmletöltések egyre nagyobb kárt okoznak, eddig mégsem sikerült a filmek internetes szerzői jogainak kezelésére irányuló megfelelő rendszert kialakítani sem nemzetközi, sem hazai szinten. A filmalkotások internetes terjesztésére vonatkozó jogi elképzelések ma nemzetközi szinten a filmletöltés teljes tiltásától, illetve a letöltők büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől a szerzői jognak az interneten történő teljes hatályon kívül helyezéséig terjednek. A francia parlamenti viták is mutatják, hogy szükség van az arany középút megtalálására. Dr. Sár Csaba véleménye szerint lehetséges ennek az arany középútnak a megtalálása, amely egyaránt biztosítja a filmalkotók szerzői jogainak védelmét, valamint az internetszolgáltatók és a letöltők szabadságát az interneten.

Erkel András filmproducernek, a filmes szakma egyik képviselőjének véleménye szerint a filmek készítésében részt vevő alkotók – rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, vizuális szerzők és látványtervezők – jogos követelése, hogy munkájuk eredményeként megkaphassák a filmalkotásuk digitális-online felhasználása után őket megillető jogdíjakat. Ezért nagy szükség lenne egy a filmek internetes jogainak védelmét és a filmalkotók ilyen irányú képviseletét ellátó jogi képviseleti és jogvédelmi rendszer létrehozására.

A fenti jogvédelmi rendszer létrehozásához azonban a filmalkotók összefogása szükséges oly módon, hogy ezzel lehetővé váljék az oktatási intézmények, iskolák és a széles közönség számára a filmekhez való internetes szabad hozzáférés, ugyanakkor az alkotók is megkapják munkájuk ellenértékét. Ezt a célt legjobban egy új, speciálisan az internetes szerzői jogokra szakosodott szerzői jogvédő szervezet működése biztosíthatná, megmutatva, hogy a hatályos szerzői jogi szabályozás módosítása nélkül is lehetséges a szerzői jogok védelme a digitális korszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.