BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobil-szélessávra váltó noteszgépek

A mobil-szélessáv alkalmazása egyre gyakrabban jelenik meg a digitális iroda nagyobb méretű eszközeiben is. A noteszgépgyártók közül egyre többen jelentenek be manapság olyan modelleket, amelyek már képesek kommunikálni a harmadik generációs (3G-UMTS) hálózatokkal is

Vezetők tervezték vezetőknek – ezzel a stílusos szlogennel indította útjára a napokban zárult genfi autókiállításon a harmadik generációs mobiltechnológiával ellátott noteszgépét, a Lifebook Q2010-et a Fujitsu Siemens Computers.

A mindössze egy kilogrammos készülék alig 20 mm vastag, mérete nem nagyobb egy DIN-szabvány szerinti A4-es oldalénál. A modellt a sokat utazó cégvezetőknek szánja a cég.

A méret csökkentése érdekében kihagyták a rendszerből az optikai meghajtót. Helyette beépítették a gyors, vezeték nélküli adathozzáférést biztosító UMTS-technológiát. Az új modellt korlátozott számban készül piacra dobni a cég.

Néhány héttel korábban a tajvani Acer jelentette be, hogy beépített 3G-s vezeték nélküli WAN-képességgel ruházza fel TravelMate és Aspire hordozható számítógépét. Az Acer TravelMate 4260 és az Acer Aspire 5650 sorozat modelljei az elsők, amelyeket már beépített 3G vagy más néven harmadik generációs vezeték nélküli technológiával szállítanak, ez hétszer gyorsabb adatkommunikációt tesz lehetővé, mint a betárcsázós, 56 kilobites analóg modemmel. A cég már a bejelentéskor jelezte, hogy az említett noteszgépek integrált 3G-képességeit tovább lehet fejleszteni úgy, hogy az a 3G sebességét sokszorosára növelő újabb technológiának, a HSDPA-szabványnak is megfeleljen.

Az UMTS-kommunikáció bevezetése a mobileszközökre egyfajta elmozdulást jelez a kommunikációcentrikus alkalmazásoktól a multimédia-orientált felhasználások felé, mint például a hang-, az adat-, a fax- és a szórakoztató szolgáltatások – mondja Gianfranco Lanci, az Acer Inc. elnöke.

A noteszgéppiac meghatározó szállítói közé tartozó amerikai Hewlett-Packard (HP) kettőt lépett egyszerre, már olyan noteszgépet kíván szállítani, amely mind az UMTS-re, mind a HSDPA-ra fogadóképes. A technológiai üzenet célba juttatásához ugyancsak egy nagy nemzetközi eseményt használt fel. A mobilpiac február közepén Barcelonában lezajlott világkonferenciáján jelentette be, hogy a HP Compaq nc6140 modell egyesült államokbeli premierjén felbuzdulva máshol is megjelenik a mobilszélessávú hálózatokon is jól kommunikáló laptopjaival.

A mobil irodai eszközök piacán évek óta tapasztalható boomra építve a többi jelentős gyártó – beleértve a piacvezető amerikai Dell Computert és az IBM– Lenovo párost – is már kész az új generációs kommunikációs technológiaváltással, a legújabb modellek egy része már nem csak a tervezőasztalon látható. Azt viszont, hogy mindezek a magyar piacon mikor férhetők hozzá, egyelőre egyik cégtől sem sikerült megtudni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.