BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb felbontás, frissebb képek

Két tűz között őrlődik a virtuális földgömböt megalkotó Google Earth és a Microsoft Virtual Earth, hiszen míg egyfelől a kormányzati szervek azt róják fel nekik, hogy túl sokat mutatnak meg bolygónkból, addig a felhasználók úgy találják, a honlapokon fellelhető információk korántsem nevezhetők elégségesnek. Ám úgy tűnik, az előbbi csoport kénytelen engedni, hiszen közeleg az új generációs kereskedelmi műholdak pályára állításának ideje, ami forradalmasíthatja a számítógépen elérhető adatokat.

Néhány évvel ezelőtt még csak a fantázia szüleményeként lehetett arra gondolni, hogy az otthoni számítógépről a világ bármely pontjára rá lehessen közelíteni. Most azonban már elég pár klikk, s körbeutazhatjuk a földet. A műholdak vagy a repülőgépek által készített felvételek mindeddig milliókat vonzottak a képernyők elé, akik képesek a legfurcsább célokra felhasználni a virtuális földgömböt. A minap például arról érkezett hír, hogy egy amatőr csillagász arra használta a Google Eartht, hogy megtaláljon Csádban egy korábban hiába keresett becsapódási krátert.

Az újabb műholdak ráadásul új lehetőségeket kínálnak majd, újdonságokban ugyanis nem lesz hiány: jóval nagyobb mértékben közelíthetünk az egyes tárgyakra, nagyobb felbontású képeket láthatunk, s miután egy adott területre sokkal gyakrabban látogatnak el, a képek frissítése is jóval gyakoribb lesz. Arra viszont sajnos továbbra sem lehet számítani, hogy a felvételek valós idejűek lennének, avagy kivehetjük rajta a személyeket, ám arra már elégségesek lesznek, hogy hajszálpontosan kimutassanak olyan tárgyakat, amelyek a jelenlegi technológiával még elmosódottnak látszanak.

A GeoEye (korábban Orbimage) 2007 elején tervezi pályára állítani legújabb műholdját, amely az akár félméteres átmérőjű tárgyakat is megjeleníti, azaz, mint a társaság megjegyezte: ezzel akár Manhattan csatornafedelei is láthatóvá válnak. A GeoEye új generációs műholdja, a GeoEye–1 naponta 270 ezer négyzetmérföldnyi területet tud átpásztázni, ez körülbelül Texas állam méretének felel meg. Ez ráadásul közel a hétszerese lenne annak, mint amelyet a jelenlegi legjobb kereskedelmi műhold, az Ikonos be tud fogni. (A műhold egyébként egyméteres felbontású képeket produkál, s ez pályára állításakor nagy előrelépést jelentett a korábban készített műholdfelvételekhez képest.)

A DigitalGlobe – amely a Google Earth számára készíti a felvételeket – az idén állítaná pályára következő műholdját, a WorldView 1-et, amely a tervek szerint naponta 193 ezer négyzetmérföldnyi terület adatát tudná begyűjteni. (A DigitalGlobe egyébként 2001. október 18-án állította pályára a QuickBird műholdat.) A DigitalGlobe ráadásul úgy számolja, hogy ha a WorldView-t összekapcsolná a meglévő műholdakkal, akkor akár napi rendszerességgel tudná meglátogatni a föld egyes pontjait. (Jelenleg a társaság ezt háromnaponta tudja megtenni.)

A minél frissebb adatok nyújtása igen ambiciózus tervnek ígérkezik, hiszen a városok robbanásszerű bővülése nyomán ezen a téren meglehetősen elmaradottak voltak a virtuális földgömbök. Elég csak Sanghajt, Észak-Virginiát, avagy Phoenixet említeni, ahol még a pár hónappal korábbi képek is idejétmúltnak tűnhetnek, nem beszélve a néhány évesről. A társaságok célja tehát a minél frissebb adat, ám azt a cégek vezetői is elismerik, nehéz lesz eleget tenni azoknak a túlzott várakozásoknak, miszerint az aktuális állapotot közvetítsék a számítógépen keresztül. A hozzájuk beérkező kérdések zöme ugyanis erre vonatkozik: Amit látok az a legfrissebb kép? A kocsi valóban ott áll a behajtómon?

Jóllehet a globális földgömbök legnagyobb felhasználói a magánszemélyek, számos kérdés érkezik kormányzati szervektől és társaságoktól is. A helyi szervek például a várostervezés mellett a kábítószer elleni harcukhoz is felhasználják, hiszen a műholdak által érzékelt elektromágneses hullámoknak köszönhetően kiszűrhetik a marihuánaültetvényeket. Ehhez hasonló módszert használnak a farmerek, akik szintén műholdon figyelik ültetvényüket, míg a környezetvédelmi szervek ezt használják fel, hogy vizsgálják az esetleges olajkiszivárgást, illegális szemétlerakást, egyéb természeti és emberi kéz által okozott vagy várhatóan bekövetkező katasztrófát. A virtuális földgömbök üzleti szempontból is számos lehetőséget tartogatnak: az ingatlanközvetítők és -beruházók a házakat – akár a leendő projekteket – látványosabban mutathatják be az érdeklődőknek, akik a három dimenzió nyújtotta lehetőséget kihasználva a környéket is jobban szemügyre vehetik. S az ingatlanszakma mellett az építészek, mérnökök, biztosítók, a média, a védelmi szervek, illetve az egyes önkormányzatok is számos célra felhasználhatják a szolgáltatást.

A világ felfedezése mellett ráadásul több ezer információval is gazdagodhat az illető, úgy, mintha a Yellow Pages oldalait lapozgatná. Így lehetőség van éttermekre, szállodákra, bankokra, iskolákra, kórházakra és egyéb közhivatalokra rákeresni, sőt a szoftvert útvonaltervezővel is ellátták. Ráadásul egyes épületek, városok esetében külön kis lexikont építettek bele a tervezők, azaz az információéhes felhasználók saját „idegenvezetőt” kapnak.

A Microsoft is igyekszik felvenni a verseny a Google-lal: legújabb fejlesztése azt célozza meg, hogy a térképen a földet immáron 45 fokos dőlésszögből is megcsodálhassa a felhasználó. Ezáltal lehetővé válna, hogy ne csak a házak tetejét, hanem azok arculatát is lehessen látni..




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.