BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

RFID a gyógyításban

Asaarbrückeni klinikán a vérkonzerveket is RFID-csipekkel szerelik fel annak érdekében, hogy a páciensek biztosan a megfelelő vértermékeket kapják – derül ki a projekt fővállalkozója, a Siemens Business Services közleményéből. A projektben rajta kívül az Intel, a Fujitsu Siemens Computers, az RpDoc Solutions és az IMP Computersysteme AG vesz részt.

A saarbrückeni klinikán 2005 nyarán vezettek be a németországi kórházak között elsőnek egy rádiófrekvenciás termékazonosítás (RFID-) alapú rendszert a páciensek azonosítására. Ők a felvételkor egy RFID-csipet tartalmazó karkötőt kapnak. A kiterjesztés alapján a nekik szánt vérkészítmények is RFID-t kapnak. A benne tárolt szám megegyezik egy úgynevezett adatmondat számával. Utóbbi egy védett adatbázisban a véradomány eredetét, a felhasználás célját és a vérkészítményt kapó páciens személyi és gyógyszerezési adatait tartalmazza. Amikor a nővér a vértasakot a páciens ágyához hozza, mind a páciens karszalagjában, mind a tasakon lévő RFID tartalmát összeolvassa a nála lévő kéziszámítógéppel (PDA). A vér csak akkor adható be, ha a két szám egyezik. Így garantálható, hogy a beteg a neki való vérfajtát és -mennyiséget kapja. A beadás adata rögtön bekerül a páciens adatrekordjába és a klinikai folyamatba is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.