BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres start Olaszországban

Egy kattintás csupán a könyvtár internetes honlapjára, s hamarosan egy partitúra, egy ritka kézirat, avagy egy régi könyv boldog birtokosai lehetünk, legalábbis virtuálisan. Az olasz kulturális tárca egy évvel elindított kezdeményezése, az Internet Culturale névre hallgató szolgáltatása megnyitotta az e-kereskedelem előtt a kapukat. Elsősorban a hazai polgárokat célozták meg ezzel a lehetőséggel, ám úgy tűnik, hogy az országhatárokon kívül is sokak érdeklődését felkeltette az olasz örökség, hiszen számos japán és amerikai megkeresés érkezett az elmúlt hónapokban.

Tavaly márciusban még csak kísérletként indult el a program, ezt jól mutatja, hogy az első hónapban mindössze 40 tárgyat lehetett megvásárolni az interneten keresztül, ami meglehetősen csekélynek tűnik. Ám amint a résztvevők tapasztalták, hogy a vásárláshoz kijelölt virtuális bevásárlókocsik nem maradnak üresen, egyre többen kapcsolódtak a kezdeményezéshez. Jelenleg már több mint 30 ezer dokumentum érhető el a honlapon keresztül, s érdekességekben nincs hiány. Az érdeklődők többek között hozzájuthatnak a firenzei központi könyvtár 20 legértékesebb kéziratához, a római központi könyvtár szicíliai gyűjteményéhez, a velencei nemzeti könyvtár részéről Antonio Benedetto Marcello, Domenico Scarlatti és más velencei zenészek kézirataihoz, a torinói egyetemi könyvtár Antonio Vivaldi-gyűjteményéhez, s hamarosan a nápolyi konzervatórium közel 3500 zenei kéziratát is le lehet tölteni.

Márciusban ráadásul további újításokról döntött a minisztérium, így az Internet Culturale honlapjára látogatók kulturális „utazásban” is részt vehetnek, kipróbálhatják a virtuális múzeumlátogatást, híres olasz szerzők munkáival, életútjával ismerkedhetnek meg, egy-egy régió kulturális örökségét szívhatják magukba – még ha az interneten keresztül is –, s megnézhetnek egy korabeli operát három dimenziós változatban.

Az olasz kulturális tárca további fejlesztése logikus is volt, hiszen az elmúlt egy év adatai igen impozánsra sikeredtek. Több mint 270 ezren látogattak el a honlapra mintegy száz országból, több mint nyolc és fél millió oldalt töltöttek le, míg több mint 16 millió keresést végeztek a weboldalon fellelhető 2300 olasz könyvtár adatbázisában. A látogatók 65 százaléka olasz volt, míg 24 százalékos szeletet hasítottak ki az amerikaiak, s ez abból a szempontból érthető is, hogy esetükben már jóval inkább hozzákapcsolódik az e-kereskedelem a mindennapokhoz. Érdekes módon, a legtöbb kéziratot, könyvet – s nem csupán a rossz felbontásúakat – ingyen töltheti le az érdeklődő, ám várhatóan ez változik a közeljövőben.

Olaszország élen jár a digitális könyvtárak terén – állapították meg a kulturális tárcánál, így érthető is, hogy az európai digitális könyvtár létrehozásának egyik kezdeményezői voltak. A már számos európai könyvtár által mindeddig elindított digitalizálási akcióira szeretnének támaszkodni, amelyek célja e könyvtár elhelyezése a világhálón, amely az EU keretein belül működne, azaz a jogi kérdések rendezését is tőlük várják. Ez olyan összehangolt akciónak tekinthető, amelynek eredményeképpen a kulturális és tudományos örökséget széles körben lehetne felhasználni. (FB)



Tervek szerint a 2008 elején elinduló európai digitális könyvtár adatbázisában közel kétmillió könyvhöz, filmhez, fotóhoz, illetve kézirathoz juthatnak hozzá az érdeklődők, ám a paletta 2010-re elérheti a hatmilliót is. Az európai könyvtárak jelenleg 138 millió regisztrált felhasználót tartanak számon, erre pedig már lehet építeni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.