BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Synergon terméktámogatási szerződés a Mollal

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Synergon Informatika Rt. és alvállalkozói, a spanyol Atos Origin és a Humansoft együttműködése a MOL Földgázszállító Zrt-vel. A Synergon és alvállalkozói által 2004 óta támogatott WEM-TGM gázipari alkalmazás folyamatos fejlesztése több részprojektben valósult meg. A 2005 végén lezárult WEM3-as szakasz sikeres tesztüzemét követően a MOL Földgázszállító Zrt. újabb három évre kötött az egész rendszerre vonatkozó terméktámogatási szerződést a Synergonnal. A szerződés kiterjed az alap rendszerre, az alkalmazáshoz kapcsolódó - túlnyomó többségében a Synergon által fejlesztett - kiegészítő szoftver funkciókra, az informatikai infrastruktúrára, valamint a biztonsági és tartalékmegoldásokra. A megállapodás értéke évi 280 millió forint.

A Mol Földgázszállító Zrt. által használt WEM-TGM gázipari alkalmazás nem csak a régió, hanem egész Európa viszonylatában a legfejlettebb megoldások közé tartozik. Mindez nagyban annak a ténynek köszönhető, hogy a magyar gázpiac az egyik legfejlettebb, legliberalizáltabb gázpiacnak mondható, úgy a törvényi szabályozás, mint a megvalósult szabad piaci környezet tekintetében. A rendszer legfőbb feladata az országos napi szállítási feladatok menedzselése, szakmai terminológiával, az igényelt gázmennyiségek nominálása és gáznapot követő allokálása. A nominálás lényege, hogy a piac résztvevői jóvoltából a MOL Földgázszállító Zrt-nél futó alkalmazás segítségével meghatározásra kerül az a gázmennyiség, melyet az ország másnap fel fog használni, míg az allokálás a tényleges gázfogyasztásnak megfelelő felosztást biztosítja.

A WEM-TGM alkalmazás forráskódját korábban a spanyol Schlumberger/Sema fejlesztette, melyet 2003-ban megvásárolt az Atos Origin, amelynek magyarországi leányvállalatát a Synergon vásárolta meg. Az alkalmazás testreszabását, folyamatos fejlesztését és támogatását, 2004-től a Synergon és alvállalkozói végezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.