BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tachográf projektben a NetLock

Öt évig a NetLock Kft. gondoskodik a Közlekedési Főfelügyelet (KFF) által bevezetett digitális tachográf rendszer használatához szükséges digitális tanúsítványok tachográfkártyákra történő kibocsátásáról – derül ki a társaság közleményéből. A megállapodás keretében Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltató vállalata 51000 elektronikus tanúsítványt bocsát ki a Közlekedési Főfelügyelet közreműködésével.

A tachográf olyan elektronikus érzékelő, amely a jármű használata során számos adatot rögzít, például a jármű sebességét, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontját. Képes érzékelni az összesen megtett távolságot, illetve az egyes utak hosszát is. A tachográf segítségével a hatóságok hatékonyabban tudják ellenőrizni a fuvarozó cégeket. Az eszköz alkalmazásával könnyen megállapítható, hogy a vállalatok betartatják-e a gépjárművezetőkkel a kötelező pihenőidőt, nem dolgoztatják-e túlzott mértékben a sofőröket. A kötelező pihenőidők betartása segíthet elkerülni a sofőrök fáradtságából eredő baleseteket.

Az új rendszer bevezetésével az elektronikus aláírás felhasználási területeinek száma tovább bővül. Az elektronikus tanúsítványokat jelenleg elsősorban az elektronikus levelezéseknél, elektronikus számlázásban és bizonylatmegőrzésben, elektronikus cégeljárásban, elektronikus vizsgajelentéseknél, elektronikus számlázásnál, elektronikus magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallások beküldésénél, valamint az ügyfélkapuhoz történő elektronikus regisztrációnál alkalmazzák. Az analóg tachográf rendszer digitálissal való felváltása egy lépéssel közelebb visz az elektronikus ügyintézés elterjedéséhez.

Az új digitális tachográf rendszerben használt kártyák megszemélyesítésére, kézbesítésére, valamint a tanúsítvány kiadó feladatainak ellátására a KFF többször írt ki Európai Uniós közbeszerzési pályázatot. A legutóbbi kiírás sikeresnek bizonyult, ennek lezárása után 2006. január 24-én döntöttek a Pénzjegynyomda Rt., és a pályázatban hitelesítés-szolgáltató alvállalkozóként jelen lévő NetLock Kft. mellett. A nyertesek kiválasztásánál elsősorban az ár, a műszaki kivitelezés és a vállalt határidők játszották a fő szerepet.

A projekt során a KFF-től folyamatosan érkező kártyamegszemélyesítési és tanúsítványkibocsátással kapcsolatos adatokat dolgozza fel a NetLock, majd elvégzik az egyes igénylőkhöz tartozó tanúsítványok kibocsátását. Ezt követően a cég által kibocsátott tanúsítványok a Pénzjegynyomda Rt.-hez kerülnek, ahol megtörténik a tachográfkártyák gyártása, vizuális és elektronikus megszemélyesítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.