BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégecskegyorsító az it-szektorban

Milyen eszközökkel finanszírozhatók a leghatékonyabban a Magyarországon működő informatikai vállalkozások? Ez volt a központi kérdése az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által rendezett Üzleti Akadémia áprilisi rendezvényének, amelyhez hasonlót mintegy másfél éve már rendezett a szakmai szervezet. Az eseményen ezúttal megjelent több mint ötven hazai cégvezető gyakorlati vállalkozásfinanszírozási tippeket kaphatott.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde Rt. elnöke a tőkepiaci finanszírozás lehetőségeit vázolta fel az érdeklődő cégvezetőknek, különös tekintettel az it-cégek körében is egyre gyakrabban tervezett tőzsdei megjelenésre. Előadása során arra hívta fel a figyelmet, hogy a banki hitelek esetében az informatikai cégek nehezebb helyzetben vannak, mivel általában egy „ötletet” akarnak finanszírozni. Ilyenkor a kockázati, a magántőke vagy a tőzsdei bevezetés lehet a megoldás. A tőzsdeelnök hozzátette: a társaságoknak akkor érdemes tőzsdére lépniük, ha a menedzsmentnek nem tudják értékesíteni a részvényeket, ha a vállalat tőkepiaci értéke meghaladja a 2-2,5 milliárd forintot és a közkézhányad is megfelelő.

Martin Hajdú György, a Közép-európai Brókerképző és Értékpapír-piaci Ismeretterjesztő Alapítvány elnöke kiemelte: a valódi kérdés mindig az, hogy milyenek a cég működési paraméterei, életciklusának milyen fázisában van, ehhez milyen stratégiai lehetőségek adódnak, és ennek megfelelően milyen finanszírozási formát kell találni. Hozzátette: magánszemély tulajdonosok esetében a cégfinanszírozás kérdésének fontos szempontja kell legyen a személyes preferenciák felmérése, hiszen enélkül nem határozható meg a megfelelő finanszírozási stratégia.

Björn Ehring, a PCA Capital Advisors managingpartnere a tanácsadó szemszögéből mutatta be a különböző finanszírozási lehetőségeket, elmagyarázta, hogy milyen esetekben milyen finanszírozási formát érdemes választani. Kiemelte: ezer projektből mindössze 5-6 talál megfelelő befektetőre, ezért nagyon fontos, hogy az azokat kereső cégek már a kezdetekkor átgondolt, profi dokumentációt készítsenek projektjük bemutatására, mert a kapcsolatfelvétel gyakran már ezen is elbukik.

Kuthy Antal, az E-Group Kft. ügyvezető igazgatója saját tapasztalataira alapozva tartott élménybeszámolót a kockázatitőke-bevonás lélektanáról. Kuthy szerint kiemelkedően fontos a befektető személyes megismerése, mivel a bizalom a sikeres együttműködés alapja. A következő Üzleti Akadémia a sikeres vállalatvezetéssel és a humánerő-gondozással foglalkozik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.