BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ígéretes a távmunka

Eredményesnek minősítette távmunkaprojektjének első negyedévét a Humansoft Kft. A cég teljes létszámának 15 százaléka dolgozik távmunkában. A fokozatosság elvét követve szeretnénk kiszervezni további kollégákat, így például a szolgáltatási üzletág eddig nem távmunkában dolgozó munkatársait – emeli ki Illés Antal ügyvezető igazgató, s hozzáteszi: a változás két éven belül a cég 30 százalékát érintené, ez a Humansoftnak tíz százalék megtakarítást jelentene hosszú távon.

Az informatikai cég 2005-ben pályázta meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ által kiírt, a Távmunkahelyek létesítésének támogatására című pályázatot. A támogatást augusztusban nyerték el, a távmunka rendszerét október 1-jétől vezették be.

Az első fázisban öt munkakörben, 22 alkalmazottnak ajánlották fel a távmunka lehetőségét, ezt az érintettek a közlemény szerint kedvezően fogadták. A cég az elnyert támogatás összegéből – 11,8 millió forintból – 10,7 milliót bértámogatásra (munkavállalónként – járulékokkal együtt – havonta hozzávetőleg 80 ezer forint), 1,1 milliót pedig képzésre fordított. Az összeg nagyobb részét a minisztérium fél évre adta – ennek feltétele volt, hogy a Humansoftnak további hat hónapig távmunkában kell foglalkoztatnia az alkalmazottakat.

A távmunka keretein belül a munkavállaló nemcsak otthon végezheti a rá bízott feladatokat, hanem ügyfélnél vagy akár egy teleházban, s munkájának eredményét elektronikus úton továbbítja a céghez. A távmunka rendszerének hatékony kialakítása jelentős megtakarítást eredményezhet egy vállalat életében azáltal, hogy például csökkennek az üzemeltetési költségek (irodabérlet, parkolás, berendezések, rezsi stb.).

A cég oly módon is támogatja az újfajta munkahelyek kialakítását, hogy a távmunkások számára megemelték a mobiltelefonhoz és az otthoni ADSL-hez nyújtott támogatás havi költségkeretének, valamint a vagyonbiztosítás mértékét. A támogatás összegéből ezenfelül dolgozónként további ötvenezer forintot adott a vállalat a szükséges informatikai, jogi és ergonómiai képzésekhez, valamint egy időgazdálkodási tréninghez. A Humansoft a távmunka lehetőségét motivációs eszköznek is tekinti az újonnan felvett alkalmazottak számára, amely ugyan nem adott automatikusan minden munkakörben, de bizonyos esetben választható, ezenkívül ösztönzőerő is lehet.

Az 1989-ben alapított magyar tulajdonú Humansoftnak szolgáltatási és termékprofilja egyaránt van. A vállalat 1991 óta forgalmazza a Dell Computer számítógépeit, kiemelt partnere a Microsoftnak és az EMC-nek. Az elmúlt évben közel tíz százalékkal, 7,2 milliárd forintra növelte bevételét.

Az Egyesült Államokban a lakosság harminc százaléka távmunkás, Európában azonban ma még a foglalkoztatottak mintegy 15 százaléka dolgozik ily módon. Magyarországon ez az arány mindössze két százalék. Az itteni lehetőségek felfuttatására tavaly öszszesen 123 pályázó 772 távmunkahely létrehozására 388 millió forintot nyert el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.