BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netfüggésben a tévézők

Az előfizetői szám gyors bővülése ellenére kezdetben kevés nyereséget hoz a webtelevízió

Az idei 3,3 millióról az évtized végére várhatóan 16,7 millióra nő a távközlési cégek által kínált internetes televíziószolgáltatásra (IPTV) előfizető háztartások száma Nyugat-Európában a Gartner piackutató cég becslése alapján. Az előfizetői szám dinamikus növekedése ellenére a társaság előrejelzése szerint az IPTV a következő öt évben még nem válik meghatározó bevételi forrássá a távközlési szolgáltatók számára, mivel a fizetős tévékkel és az ingyenes földfelszíni adókkal versenyezve az új belépők arra kényszerülnek, hogy alacsony áron kínálják a megoldást. Ennek következtében a nyugat-európai szolgáltatók bevételei a 2006-os 336 millió euróról mindössze 3 milliárdra nőnek 2010-re.

Míg tavaly Magyarországon az internetes telefonos (VoIP) szolgáltatás elindítása volt az igazi sláger, addig 2006 az IPTV éve lehet. A T-Online április közepén Budapest XI. kerületében megkezdte az internetes műsorszórási szolgáltatás műszaki tesztjét, az első körben 500 felhasználó számára nyílik lehetőség a megoldás kipróbálására. A harmadik negyedévben tervezi elindítani internetalapú televíziós szolgáltatását a TVnet Kft., és hasonló tervei vannak 2006-ra az Actelnek, valamint a PanTelnek a Hungarotellel együttműködve.

Összeállításunk a 7. oldalon

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.