BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szörfölők az autópályán is

Új információs portál várja azokat az internetezőket, akik a hazai gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésével, üzemeltetésével és használatával kapcsolatos tudnivalók iránt érdeklődnek, vagy egyszerűen csak az autópályák aktuális forgalmi helyzetéről szeretnének tájékozódni. Az új portál a www.autopalya.hu címen érhető el.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 2005 nyár elején írt ki közbeszerzési eljárást egy internetes portál megvalósítására. Az új weboldal elkészítésének alapelve az volt, hogy az autósok minden szükséges információt egy helyről és érdeklődésüknek megfelelően érhessenek el, függetlenül attól, hogy az adott útszakaszt ki üzemelteti, vagy az adott téma melyik szervezethez tartozik. A 28 millió forint összértékű fejlesztési projekt nyertese és megvalósítója a Sense/Net Kft. lett.

A több hónapos fejlesztőmunka eredményeként a portál központi és legnagyobb hangsúlyt kapott eleme egy olyan interaktív térkép lett, amely statikus és dinamikus információk megjelenítését teszi lehetővé a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat vonalrajzán. A vektorgrafikus térképmegoldás rétegenként vizualizált adathalmazokat kezel, amelyek tetszés szerint ki- és bekapcsolhatók. Az autópályák mellett található benzinkutakat, pihenőhelyeket, mérnökségeket és ügyfélszolgálati irodákat jelképező ikonokon kívül az Állami Autópálya Kezelő Zrt. diszpécserei által karbantartott, naprakész baleseti és terelési információkhoz is hozzáférnek ezentúl a látogatók.

A portálhoz kapcsolódó új szolgáltatás egy olyan SMS-alapú információküldő rendszer, amely az egyes autópályákról küld tájékoztató üzenetet az érdeklődők mobiltelefonjára. A portálon található információk WAP-os felületen is olvashatók.

Az ÁAK Zrt. kezdeményezéséhez folyamatosan csatlakoznak a hazai autópálya-építéssel, -üzemeltetéssel és -díjszedéssel foglalkozó további cégek, így hamarosan közösen üzemelteti az új információs portált a Nemzeti Autópálya Zrt., az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Zrt., az M6-os autópálya építését és jövőbeni üzemeltetését végző M6 Duna Autópálya Koncessziós Rt., valamint az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság. Az új portál gazdag funkcionalitása és naprakész, dinamikus információtartalma az autópályák prémium szolgáltatás jellegét igyekszik erősíteni. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.