BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döbbenetes adatok a testünkben lévő 1,5 kilónyi baktériumról

Bár a baktérium szó sokak számára ijesztő, fontos tudni, hogy közülük számos faj nemcsak hasznos, de jótékony is. Ezek nélkül az egészségünk is veszélybe kerülhet.

 Az emberi emésztőrendszerben hihetetlen számban élnek mikroorganizmusok, melyek a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem károsak, hanem éppen elenkezőleg: egészségünk, anyagcserénk egyensúlyának fenntartásában, védelmében nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Ismerkedjünk meg tehát a barátságos baktériumokkal.

A bennünk élő mikroorganizmusok nagy része segíti az emésztést, szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, részt vesz az immunanyagok termelésében. A tudomány ma mintegy 400 különböző, bélben élő baktériumot ismer, amelyek három fő csoportba oszthatóak: vannak a probiotikumok, a „jók”, a patogének, a betegségeket kiváltó baktériumok, és a kétarcúak, amelyek hatása a környezetükben lévő más baktériumoktól függ. A belek falán nagyobbrészt probiotikumok élnek, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését és fontos szerepet kapnak az olyan táplálékok lebontásában is, melyeket a szervezet nem képes megemészteni.

Legismertebb közöttük a Lactobacillus, mely a női szervezetben különösen
fontos szerepet játszik, illetve a Bifidobacterium és a Streptococcus. Ezek
mellett még csaknem 400 baktériumtörzs él szimbiózisban az emberi
szervezettel a béltraktusban. Ezek képesek túlélni a gyomorsav pusztító
hatását, és a vastagbélben elszaporodva, védenek a káros anyagoktól,
erősítik az immunrendszert. A bifidobaktériumok és a lactobacillusok
megfelelő flóraarányának alsó értéke felnőtt embernél körülbelül 40-45
százalék. Sajnos a magyarországi felnőtt lakosság körében ez az arány
mindössze 12 százalék körül mozog. Ez már csak azért is intő jel lehet,
mert a káros bomlástermékeket termelő rothasztó baktériumok túlsúlya
vastagbélrákhoz, májkárosodáshoz, irritábilis bélszindrómához ( IBS),
gyakoribb bélfertőzésekhez, emelkedett vérkoleszterint szinthez vezethet.

Döbbenetes adatok a baktériumokról
Bármilyen kicsik is a baktériumok, szervezetünkben több mint hússzor annyi él belőlük, mint ahány sejtből az egész testünk áll. Még döbbenetesebb adat: minden pillanatban több baktérium izeg-mozog egyetlen emberben, mint ahány ember a Földön valaha is élt. A szervezetünkben élő baktériumok együttes súlya több mint másfél kilogramm. Az ijesztő adatok ellenére nem kell megijedni, hiszen ezek nélkül a mikroorganizmusok nélkül nem élhetnénk teljes életet. AS Network

számos faj nemcsak hasznos, de jótékony is. Ezek nélkül az egészségünk is veszélybe kerülhet.Dreissiger Ágnes-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.