BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a parlagfű szennyezettség

A települések fele csatlakozott a parlagfű ellenes programhoz, ám még most is 5 millió hektár föld szennyezett. Augusztus végére várható a legkeményebb pollenszórás.

A parlagfű elleni küzdelemnek mára kézzelfogható eredményei vannak - közölte a kormányszóvivő a mai tájékoztatón. A kormány kiemelten támogatja a parlagfű elleni küzdelmet , hiszen a parlagfű a mintegy két és félmillió allergiás megbetegedésben szenvedő ember mindennapjait nehezíti meg, és jelentős károkat okoz a mezőgazdaságnak is.

Péterfia Éva, az egészségügyi tárca népegészségügyi irodájának vezetője korábban elmondta: jelenleg 5 millió hektárra tehető a parlagfűvel szennyezett terület az országban. A kormány által kezdeményezett "parlagfűmentes ház"-akcióhoz egyébként 1556 település csatlakozott, 67 ezer ház kapott elismerő matricát. A korábbi évekhez képest javult a helyzet, ami a felvilágosító kampányok mellett a kemény bírságolásnak is köszönhető. Tavaly az önkormányzatok több mint ezer esetben rendeltek el kényszerkaszálást és 1138 alkalommal szabtak ki bírságot, a megyei növényvédelmi és talajvédelmi igazgatóságok tavaly majdnem 4500 esetben, több mint ötezer hektáron rendeltek el kényszerkaszálást.

Szakemberek szerint a parlagfű szennyezettség augusztus 20. körül éri el a legmagasabb mértéket, ami egy esetleges esős időjárás pár nappal kitolhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.