BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar: több cég, több felszámolás

Csaknem kétszer annyi céget alapítottak az építőiparban idén az első félévben, mint tavaly ilyenkor. Az akkori 2034 új vállalkozással szemben az idén 3859 cég alakult június végéig.

Hasonló fellendülésre csak 2003 első félévében volt példa, de az idei adat így is rekordnak számít az ágazatban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató nyilvántartásából. Június végén 63140 építőipari vállalkozás tevékenykedett az országban 1650-nel több, mint egy évvel korábban. A növekedés azonban ebben az esetben hátrányos az ágazatra nézve, hiszen az építőipar speciális jellegéből adódóan sajnos jellemző, hogy sok felszámolásba vitt cég tulajdonosa új vállalkozást alapítva ott folytatja, ahol abbahagyta, kifizetetlen számlákat hagyva maga után – vélekedett Csorbai Hajnalka az Opten stratégai igazgatója.

Pataki Mátyás, az Építőanyag Kereskedők Országos Egyesülete elnöke szerint a magyar építőipar szerkezetének kedvezőtlen sajátossága, hogy rendkívül sok tőkeszegény vállalkozás működik a piacon. Mint mondta, 2006 óta azt várják, hogy a megrendelés állomány csökkenése miatt megindul egy egészséges koncentráció a piacon, de a most közzétett adatokból nem ez rajzolódik ki. Hozzátette: ezt a tendenciát részben a kedvezőtlen adózási környezet tartja fenn, ezért az ágazat nagyon várja az adóterhek beharangozott csökkentését.

Az Opten adataiból az is kiderül: miközben az összes gazdasági társaságnál a felszámolások száma 11 százalékkal emelkedett a tavalyi első félévhez képest, addig az építőiparban a növekedés üteme 21 százalék, és a felszámolás alá került 5600 cég negatív rekordot jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.