BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januártól minősítik a lakásokat

Hosszas vajúdás után végre úgy tűnik, most már csakugyan bevezetik a lakások „zöldkártyáját”. Januártól ez a dokumentum tanúsítja, hogy az ingatlan mennyire gazdaságosan bánik az energiával, legyen szó fűtésről, világításról, szellőztetésről, vagy a meleg víz előállításáról.

Először három évvel ezelőtt jelentette be az illetékes tárca, hogy elkészült a kormányrendelet tervezete. Akkor még 2006 januárját jelölték meg a bevezetés időpontjaként. Ha jó nagy késéssel is, de már a Magyar Közlönyben is olvasható a jogszabály, mely szerint 2009. január elsejétől az új házak, lakások nélkülözhetetlen tartozéka lesz a zöldkártya. A közhasználatú épületekre – ha 1000 négyzetméteresnél nagyobbak – szintén kötelező januártól kiváltani az energiapasszust.

A régebben épült lakások értékesítésekor, vagy bérbeadásakor is el kell végeztetni a tanúsítást, ám a rendelet ebben az esetben némi türelmi időt engedélyez, hiszen a tulajdonosok ezt 2011 végéig önkéntesen tehetik, csak azután lesz kötelező. Ez egyébként önös érdekük is lehet, hiszen a – dokumentáltan – kedvező energiafelhasználású lakásokat akár jóval drágábban is értékesíthetik. A jogszabály pontosan körülhatárolja, hogy a – 10 évig érvényes – zöldkártyának melyek a formai és tartalmi követelményei. Azt is megszabja, hogy ki, milyen szakképzettség, jogosultság birtokában, milyen speciális vizsga letétele után állíthatja ki a tanúsítványt.

Új lakás esetén, ha a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épület a kivitelezési dokumentációnak megfelel, akkor a tanúsítás is azon alapszik. Használt épületeknél pedig a mért energiafogyasztási adatok és a tervrajzok adják a minősítés alapját. A tanúsításért díjat kell fizetnie az építtetőnek vagy a tulajdonosnak, ez óránként legfeljebb 5500 forint lehet. Ezen túl a szakértő még felszámolhatja például az utazás, fénymásolás, fényképezés miatt felmerülő költségeit. Ha a tanúsítás a kiviteli terv alapján vagy (eladás, bérbeadás esetén) a valós energiaszámlák alapján történik, a tanúsító legfeljebb 2 munkaórát számolhat el, azaz a díj nem lehet több 11 ezer forintnál. Kivételes esetekben – amikor a minősítés hosszabb tudományos vizsgálódást, vagy speciális műszeres vizsgálatot igényel – az alapdíj két és félszerese is elkérhető. A mérések alapján több minőségi osztályba sorolják az adott házat, épületet.

Az A+ jelenti a fokozottan takarékos kategóriát: az ide tartozó épület az alapkövetelményként meghatározott energiának mindössze 55 százalékát fogyasztja el. A C osztály jelzi az átlagos értéket. Ha ezt a szintet nem éri el az épület, akkor a bizonyítványt elkészítő szakemberek javaslatokat tesznek a szükséges átalakításokra, korszerűsítésekre, szigetelési megoldásokra, hogy az adott épület a lehető legkevesebb energiát használja fel. Az I fokozat tükrözi a legrosszabb minősítést, egy ilyen épület a referenciaérték három és félszeresét, illetve annál is több energiát használ el. Vélhetően a hazai épületek jelentős hányada kerül majd ebbe a kategóriába, ugyanis egyes felmérések szerint Magyarországon a lakóépületek 70 százalékának energetikai állapota nem megfelelő, energiafogyasztásuk többszöröse az indokoltnak.

Kivételezettek (épületek, amelyekre nem kell energiapasszus)

Ötven négyzetméteresnél kisebb hasznos alapterület

Évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt

Legfeljebb 2 évi használatra tervezett

Hitéleti rendeltetésű

Védett vagy védett területen álló

Mezőgazdasági rendeltetésű

Műhelyek Sátorszerkezetek

Forrás: kormányrendelet

Évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt

Legfeljebb 2 évi használatra tervezett

Hitéleti rendeltetésű

Védett vagy védett területen álló

Mezőgazdasági rendeltetésű

Műhelyek Sátorszerkezetek

Forrás: kormányrendelet Energetikai minősítési osztályok A+ -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.