BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolna a Chrysler: négynapos munkahét, tíz órás munkanap

A költségcsökkentés sok vállalatnál leginkább abban nyilvánul meg, hogy csökkentik a munkaerő létszámát. A Chrysler azonban új ötlettel állt elő, négynaposra csökkentené a munkahetet, 10 órás munkanapokkal, hogy ezzel spóroljon a kiadásokon.

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a Chrysler és az amerikai United Auto Workers szakszervezet között, hogy néhány üzemben hosszabb munkanapokkal, viszont rövidebb munkahéttel dolgozzanak az alkalmazottak a jelenlegi 5 munkanapos hét helyett. A cég az elbocsátások helyett ezzel próbálja csökkenteni a költségeit – számol be a Pénzcentrum.

A szóvivő, Ed Saenz elmondta: a cég hamarosan előterjeszti az ötletet a szakszervezeti vezetőknek, hogy 12 gyárban bevezethessék a 4 napos munkahetet, viszont a napi plusz két óra munka nem számítana így túlórának.

A változás lehetővé tenné a vállalatnak, hogy egyszerűen három napra becsukja néhány üzemét, amivel jelentős megtakarításokat tudnak elérni. A dolgozóknak szintén előnyt jelent a tervezet, mivel így három pihenőnapjuk lenne, ráadásul az ingázásra szánt idő és költség is csökkenne. Az első időszakban 12 üzemben vezetnék be a rövidített hetet, de ha sikeres, és a dolgozók is támogatják, akkor más helyeken is elgondolkodnak a változtatásokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.