BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia: egy lépéssel közelebb a Déli Áramlathoz

A szerdai bukaresti orosz-román tárgyalás nyomán tovább romlottak Bulgária pozíciói a Déli Áramlat projektben.

Romániának a Déli Áramlat projekthez való csatlakozásáról, romániai gáztárolók létesítéséről, a meglévő vezetékek fejlesztéséről és új tranzitcső építéséről tárgyalt szerdán az orosz Gazprom vezetése. A küldöttsége Vlada Ruszakova, stratégiai fejlesztésért felelős igazgatósági tag vezette. A delegációval utazott a Gazprom Export és a Giproszpetszgaz cégek vezetése, valamint Oroszország romániai nagykövete. Tárgyalópartnereik Ioan Rusu, a Transgaz S.A. szállító társaság általános igazgatója, valamint Lucian Stancu, a Romgaz S.A. kereskedőcég általános igazgató-helyettese voltak.

A megbeszélésre a felek közötti, október 17-i megbeszélés folytatásaként került sor. A tárgyalások témajaként akkor is ugyanazt adta meg közleményében a Gazprom mint most, azzal a jelentős különbséggel, hogy korábban a Déli Áramlat nevet nem említette. Legközelebb decemberben találkoznak.

Helycsere

Románia csatlakozásával kiszorulhat a beruházásból az eddigi tagjelölt Bulgária. Románián át rövidebb lenne az orosz gáz importjára építendő vezeték és így olcsóbb lenne az építkezés is. Romániai forrásból úgy tudjuk, hogy más is vonzza a Gazpromot: többségi hányadhoz juthatna beruházás romániai részében, ugyanennek a kérésének Bulgária nem engedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.