BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetett, illegális, képzetlen sztrájktörők Ferihegyen! LESZ-közlemény

A német Hochtief tulajdonában lévő Budapest Airport a magyar és európai uniós jogrendet semmibe véve, sztrájktörőket bérelt fel. Az érdekképviseletek feljelentették a céget, és követelik a tulajdonos Hochtief kizárását valamennyi állami pályázatból. Mától újabb munkavállalói csoport, a fegyveres biztonsági őrök csatlakoztak a munkabeszüntetéshez - közölte a a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (LESZ-RDSZSZ).

A ferihegyi dolgozók egységes fellépését tapasztalva, a Budapest Airport kétségbeesett lépésre, száz évvel ezelőtti időket idéző, szándékos törvénysértésre szánta el magát: egy másik cégtől szerződtetett sztrájktörőkkel igyekszik átmenetileg részben üzemben tartani a repülőteret. Az akcióban a budapesti Airport Security Kft. dolgozói vesznek részt, de a hírek szerint vidéki repülőterekről és külföldről (a Delta légitársaságtól) is toboroznak sztrájktörőket. A lépés a magyar munkajog, és az Európai Unió legtöbb vonatkozó irányelvének példátlanul durva, szándékos megsértése. A LESZ és a RDSZSZ a sztrájktörők alkalmazása miatt még tegnap este a Munkaügyi Felügyelethez fordult feljelentéssel.

A munka- és sztrájkjog mellett a munkabiztonsági előírásokat is megsértette álláspontunk szerint a cég, amikor szakképzetlen, irodai dolgozókkal, tapasztalat nélküli ellenőrökkel végezteti a beléptetést, üzemelteti az átvilágító kapukat és a csomagellenőrző berendezéseket. A kivezényelt munkaerő nem rendelkezik a gépek kezeléséhez szükséges összes képesítéssel, nem vett részt sugárvédelmi oktatáson sem, ami az egészségükre is veszélyes.
Emiatt tragikomikus jeleneteknek is tanúi lehettünk: két kézzel gyömöszölték az átvilágító berendezésbe a csomagokat, nem tudván, hogy az meghatározott ütemben, maga veszi be a poggyászt. Csak idő kérdése, hogy a közel egymilliárd forint értékű berendezések mikor hibásodnak meg a szakszerűtlen használattól.

A cég belső utasításrendszerét, a technológiát nem ismerő személyek által végzett ellenőrzések szakszerűtlenek – hivatalos kifejezéssel „nem-megfelelőséggel” (non-compliance) terheltek. A rutinnal nem rendelkező sztrájktörők alkalmazása miatt olyan anyagok is bekerülhetnek a rendszerbe, amelyek az utasok és a repülés biztonságát is veszélyeztethetik. Ezért a szakszervezetek szintén bejelentést tettek a hatóságoknál, ugyanakkor érthetetlen az erre hivatott szervek késlekedése, az intézkedések hiánya.

A fenti lépések ismeretében kijelenthető, hogy a reptér német tulajdonosa arroganciájával, a magyar jogrend szándékos és durva semmibevételével azt üzeni: Magyarországot törvényen kívüli kísérleti terepnek tekinti. Ezért kész olyan intézkedésekre is, amelyek nem egyszerűen tilosak az Európai Unió valamennyi országában, de amelyekért a Hochtiefet hazájában a közvélemény teljesen ellehetetlenítené. A vállalat hírnevét fenyegető veszélyre levélben hívjuk fel a német cégvezetés figyelmét.

A szakszervezetek álláspontja szerint a tulajdonában lévő Budapest Airportért felelősséggel tartozik a számos állami tenderen résztvevő, közpénzekből milliárdokat elnyerő Hochtief csoport. A munkavállalók követelik, hogy a cég, amelynek nevéhez már korábban is kapcsolódtak jogilag aggályos esetek, ne vehessen részt a jövőben állami pályázatokon. A magyar állam ugyanis nem támogathat egy olyan külföldi céget, amelyik hazai működését csak a magyar jog semmibevételével, a magyar dolgozók kisemmizésével képzeli megvalósíthatónak - áll a közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.