BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiskereskedőtől ekkora leépítést még nem jelentettek be a válság miatt

Üzleteinek csaknem tíz százalékát zárja be az Office Depot az Egyesült Államokban és Kanadában. A cég 1275 egységéből 112 megszűntetésével az alkalmazottak 4,5 százalékát, mintegy 2 200 főt bocsát el az elkövetkező három hónapban. További 14 üzlet bezárása várható 2009-ben, amint azok bérletbeadása lejár.

Ezzel a New York-i tőzsdén is jegyzett társaság lépett elő a gazdasági válság miatt a legnagyobb leépítést bejelentő amerikai kiskereskedővéírta a Financial Times. A floridai székhelyű cég 42 országban több, mint 15 milliárd dollár forgalmat bonyolít le, a foglalkoztatottak száma 50 ezer.

Az üzleteken kívül a cég 33 raktárbázisa közül hatot zár be a megszorító intézkedés miatt. A társaság csökkenteni kívánja tőkebefektetéseit, így a tervezett 40 helyett csupán 20 új üzlet nyitása várható a jövő évtől Észak-Amerikában. A lépésektől a cég több száz millió dolláros megtakarítást remél, mely a számítások szerint 70 millió dollárral dobja meg a cég cash-flow-ját.

Az Office Depot profitjának visszaesését jelezte az utolsó 6 negyedéves jelentésében, ugyanis a vállalkozások a válság hatására kevesebb irodai felszerelést vásárolnak, hogy költségeiket csökkentsék. A legutóbbi, harmadik negyedéves jelentésében az eladások 14 százalékos csökkenéséről számolt be a kiskereskedelmi lánc a tavalyi év hasonló időszakához képest, így 7 millió dollár veszteséget szenvedett el. Júliusban a cég már döntött az idei áruháznyitási terveinek visszafogásáról, valamint önkéntes felmondásra szólította fel a feleslegessé vált munkatársakat.

A hálózat Észak-Amerikán kívüli tagjairól a tudósítás nem tesz említést, így a hazai boltok jövőjéről sem lehet még tudni, ahol lapzártánkig nem nyilatkoztak az esetleges változásokról. Az Office Depot Észak-Amerika, Európa, Ázsia és Latin-Amerika 42 országában értékesít vásárlóinak saját tulajdonú egységeiben, illetve egyéb vállalatokon keresztül 34 országban, valamint szövetkezések révén további nyolc országban. Az amerikai lánc Magyarországon kívül Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Luxemburgban, Hollandiában, Spanyolországban, Svájcban és Nagy-Britanniában van jelen.

A magyarországi lánc több mint 400 munkavállalót foglalkoztat 1997 óta, 6 budapesti és 11 vidéki üzletében. Eleinte az amerikai tulajdonú vállalat franchise rendszerében működött 2004 áprilisáig, amikor a cég megvásárolta az Első Irodai Superstore Kft.-t, amely eddig is Office Depot néven szerepelt Magyarországon.A hazai cég árbevétele 2007-ben mintegy 7,8 milliárd forint volt. Az Office Depot tervei között szerepel még további egységek és egy új, nagy, központi raktár megnyitása Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.