BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés az elemzőknek: Nőtt az ingatlaneladások száma az USA-ban

A Thomson Reuters várakozásaival ellentétben februárban 5,1 százalékkal emelkedett a már megépített ingatlanok eladásainak száma. Az ingatlanpiac ezzel feljebb kúszott a januári hat éves negatív rekordról.

Az Ingatlanforgalmazók Nemzeti Szövetségének adatai szerint februárban 5,1 százalékkal több már megépült ingatlan kelt el, mint az előző hónapban. Az egész évre kivetítet eladási szám így februárban 4,72 millió, szemben a Thomson Reuters elemzői által várt 4,45 millióval – jelenti az AP.

A piac mélypontról kúszott vissza, hiszen 2003 júliusa óta nem mértek olyan gyenge adatot (4,49 millió, egy évre kivetítve), mint januárban. Szintén emelkedett az átlagos eladási ár a januárban tapasztalthoz képest, igaz ez is csak egy hat éves negatív rekordhoz viszonyított javulást jelent. Az ingatlanok átlagára így is 28 százalékkal alacsonyabb a 2006 júliusában mért csúcsnál.

Az eladásra kerülő ingatlanok 45 százaléka a ráterhelt jelzáloghitel bedőlése miatt kerül a piacra és ezáltal mintegy 20 százalékkal az átlagára alatt kel el. Az ingatlanszövetség a nyári hónapokig további élénkülést vár, amelyet elősegít az Obama-kormány által tervezett 8 ezer dolláros újlakás vásárlási adókedvezmény. Az ingatlanforgalmazók úgy látják: a vásárlók most igyekeznek betartani a költségvetésüket és elkerülni a túlköltekezést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.