BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol: az INA marad! - Nincs orosz ellenséges felvásárlás

A megszerzett Mol-hányadon keresztül a Szurgut nem tudja ellenőrizni a Molt, így nincs szó ellenséges felvásárlásról sem. A horvát államnak sem kell mérlegelnie a Mol INA-hányada visszavásárlását.

A horvát kormánynak joga van visszavásárolni a Moltól annak INA-részvényeit, ha a magyar társaság fölötti ellenőrzés „a Mol által nem támogatott módon” változik meg, azaz a cég ellenséges felvásárlás áldozatává válik, áll a horvát kormány és a Mol által februárban aláírt szerződésben. A Mol akkor szerezte meg az INA menedzsment jogait. A kérdés annak kapcsán merülhet fel, hogy a napokban az orosz Szurgutnyeftyegáz megvásárolta a Mol 21,1 százalékát az osztrák OMV-től, a Mollal való egyeztetés nélkül.

A Financial Timesnak adott interjújában Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a lépés „nem tekinthető barátságosnak” a Szurgut részéről, hiszen az orosz társasággal a Molnak sehol, még oroszországi tevékenységében sincs semmilyen kapcsolata.

„Akkor beszélhetnénk ellenséges felvásárlásról, ha azt a Mol igazgatósága annak minősítené, s ha a Szurgut a Mol fölötti ellenőrzést szerezte volna meg. Egyik sem történt meg”, mutatott rá érdeklődésünkre Ferencz I. Szabolcs, a Mol szóvivője. A Mol az INA 47 százalékát ellenőrzi. A fennmaradó részből 45 százalék a horvát államé, a többi magánbefektetőké. Hernádi Zsolt szerint a Szurgut megtorpedózhatja a Mol gázimport diverzifikációs törekvéseit, ha megszerzi fölötte az ellenőrzést.

Ráadásul, ha orosz cég ellenőrzése alá kerül a Mol, egyforrásúvá válhat az olajbeszerzése is. A szintén orosz olajszállításoktól függő térségbeli országok eltérően vélekednek arról, szabad-e finomító iparágukat orosz ellenőrzés alá engedni. A Mol egyike a Nabucco vezeték építésére készülő társaságoknak. A projekt révén Európa kaszpi térségből szeretne gázt importálni Törökországon át, hogy csökkenjen az orosz exporttól való függése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.