BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

M1: se elnök, se pénz

Várhatóan a most pénteken rendezendő, immáron hatodik választáson sem sikerül majd elnököt találni a Magyar Televízió élére, pedig a közszolgálati médiumnak jól jönne egy erős kéz: a költségvetését jelentősen megkurtítják jövőra.

Székely Ferenc producer, a köztévé határon túli magyar műsorait irányító Havasi János, az MTV egykori szombathelyi körzeti stúdióját vezető Pehi László, a nyugalmazott televíziós vezető, Rományi Béla, valamint Jutasi Zoltán közgazdász tévéelnöki pályázatáról szavaz pénteken a köztévét felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöksége.

Ám a jelek szerint hiába, hiszen sajtóinformációk szerint ismét csak sikertelen lesz az elnökválasztás, egyetlen jelölt mögé sem tudnak felsorakozni a nagykuratóriumi küldöttek.

A Népszabadság szerint egyhamar nem is várható, hogy betöltenék a tévéelnöki posztot: az MSZP belefáradt a másfél éve tartó próbálkozásba, hogy hiába volt többsége, nem tudott kompromisszumot kötni az ellenzékkel, amely érdemben a végső döntést hozó "nagykuratóriumban" van többségben.

A Fidesznek és a KDNP-nek sem érdeke, hogy még a választások előtt legyen tévéelnök. Ha a kuratóriumi elnökség képes is lenne kétharmados többséggel odaállni valaki mellé a Fidesz ellenében is, a civilekkel kiegészített nagykuratórium vélhetően most sem választ majd elnököt.

"Nagy nevek" - akik már több ízben is próbálkoztak - most nem indulnak. Nem akar tévéelnök lenni Baló György, Szinetár Miklós rendező, nem próbálkozik Rudi Zoltán sem, akinek hivatali ideje lejárta - azaz 2008 márciusa - óta nincs elnöke a köztévének. Baló Györgyöt nem értük utol, Rudi, a köztévé stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója annyit mondott: elfoglalt, sok egyéb teendője van, ezért nem indult. Szinetár Miklós a választás előtt nem nyilatkozott.

Kevesebb pénzt kapnak jövőre a közszolgálati médiumok

Tíz százalék körüli összeget csípne le a közszolgálati médiarendszer - a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda - támogatásából a jövő évi költségvetés. A szektor idén 53 milliárd forint költségvetési pénzhez jutott, jövőre 5-7 milliárdos spórolás vár az intézményekre.

De nem egyforma mértékben. Elsősorban az MTV-től vonnák meg annak a 9,5 milliárd forint címzett támogatásnak több mint a felét, ami idén még a köztévé rendelkezésére állt. Költségcsökkentő tételként jöhet szóba, hogy nem hosszabbítják meg az MTV kettes csatornájának (m2) műholdas sugárzását. Kormánypárti források szerint a hosszabbítás pénzkidobás lenne, mivel a belföldet már az év vége felé lefedi az Antenna Hungária földfelszíni digitális műsorszórása, itt pedig jelen van az m2.

Úgy tudjuk, nem csupán azért "spórolnának" éppen a köztévén, mert az a legnagyobb tétel a közszolgálati médiumok büdzséjében. A szigorítás "válasz" is lehet a "mélyrepülésére". Körülötte egyre gyakoribbak a botrányok, amelyek egy része pénzügyi természetű: az új székház körüli anomáliák (a felszereltség hiánya, a bérleti szerződés hátrányos rendelkezései), a menedzsment és a kuratórium egymásra mutogatása a vitás gazdasági-pénzügyi kérdésekben vagy a 300 millió forint feletti szerződések körüli szabálytalanságok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.