BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökken a biztonsági eszközök piaca

Olyan történt a nyugat-európai informatikai biztonsági eszközök piacán 2009 második negyedévében, amire 2002 óta nem volt példa: éves összehasonlításban csökkent a piac mérete. Az IDC adatai szerint a biztonsági eszközök gyártói az április–júniusi időszakban 390 millió dolláros forgalmat értek el Nyugat-Európában, ez 9,6 százalékkal elmarad a 2008 azonos időszakában mért eredménytől. A forgalomnál is nagyobb mértékben csökkent az értékesített eszközök száma ezen időszakban, éves összevetésben 17,9 százalékos volt a visszaesés, 128 ezer berendezést adtak el.


A visszaesés ugyanakkor nem kizárólag a gazdasági válsággal indokolható, az is hozzájárult, hogy az elmúlt évben igen jó eredményeket értek el a gyártók a nyugat-európai piacon, és bizony nehéz megismételni azokat a forgalmi adatokat. A piackutató várakozásai szerint az év második fele újra fellendülést hoz a szegmensben. Az elemzők által vázolt folyamatok alapján nem meglepő, hogy az egyik leginkább válságálló területnek az összetett fenyegetéskezelő megoldások (UTM) bizonyultak. A nyugat-európai vállalkozások összesen 113 millió dollárt költöttek ilyen megoldásokra, ez csak minimális, 0,6 százalékos csökkentést jelent. Ez azt mutatja, hogy a jelen gazdasági helyzetben jó lehetőségeik vannak az integrált megoldásokat szállító cégeknek.

Volt azonban egy terület, amely még az UTM-nél is jobban teljesített. A tartalomkezelők forgalma Nyugat-Európában az április–júniusi időszakban 68,97 millió dollár volt, ez 12,2 százalékos növekedést jelent 2008 azonos időszakához viszonyítva.


Komoly visszaesést mértek a piackutató szakemberei a tűzfal/VPN és a behatolásmegelőző eszközök piacain. Az előbbi szegmensben 20 százalékos volt a visszaesés, 84,79 millió dollár értékben adtak el a gyártók ilyen berendezéseket. Még ennél is nagyobb volt a zuhanás a behatolásmegelőző eszközök esetében, ahol 22,5 százalékos volt a csökkenés. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.