BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Monitorozott focisták

Elkerülhetővé válhat az élsportolók túlterhelése és a sportpályákról ismert hirtelen szívhalál egy új magyar mobiltechnológiai fejlesztés segítségével. A Mobilitás és Multimédia Klaszter, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által felkarolt innovatív megoldással a fejlesztők ki akarnak lépni a világpiacra is.

Az egyedülálló hazai fejlesztés egy a sportolóra helyezett kisméretű, mobilkommunikációra alkalmas mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. A mellkasra helyezett pánt egyszerre méri a sportoló különböző élettani és mozgásparamétereit – EKG, testhőmérséklet, gyorsulás, elfordulás és távolság – és az olyan külső környezeti jellemzőket, mint a hőmérséklet vagy páratartalom. A mért adatok valós időben megjelennek az edző és a csapat orvosának laptopján vagy mobileszközén, amely egy szoftver segítségével minősíti és elemzi a sportoló állapotát. Ha a szoftver fizikai túlterheltséget észlel, azonnal figyelmezteti a kispadon ülő személyi edzőt vagy – mobilinterneten keresztül – a csapat sportorvosát.


„Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz, hiszen az elmúlt öt évben több mint harminc életerős fiatal vesztette életét a sportpályákon”– mondta a projektet menedzselő Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetője. Lemák Gábor szerint a preventív mobiltechnológiás fejlesztés elindítása közel 200 millió forintot igényel, ezt hazai innovációs forrásokból pályázzák meg – közösen az MLSZ-szel. Hozzátette: a piaci környezet is adott az ilyen termékek elindításához. Magyarországon a vállalkozások a megfelelő kockázati tőkéhez a Jeremie program segítségével juthatnak hozzá. „A mérésekkel nemcsak a sportolás válik biztonságosabbá, de az egyéni és csapatteljesítmények kiértékelésére is több adat áll majd rendelkezésre, ez hatékonyabbá teszi az edzői munkát is” – emelte ki Jámbor László, az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója. A telemetriás rendszert 2008-ban a Semmelweis Egyetem Terhelés-élettani Diagnosztikai Laboratóriumában közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték, jelenleg pedig a DVSC kézilabdacsapata és a Budapesti Tűzoltóság teszi próbára a megoldást.


A projekt ötletgazdája az informatikai és egészségügyi kutatás-fejlesztéssel és az ezekhez kapcsolódó eszközök gyártásával foglalkozó I-QRS International Kft. A cég az élsportolók számára kifejlesztett telemetriás termékcsaládjának rendszerbe integrálására fogott össze több másik Mobilitás és Multimédia Klaszter-taggal, így a Daten-Kontor Kft.-vel, valamint a BME polimertechnika tanszékével, továbbá a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Intézetével, Testnevelési és Sporttudományi Karának Sporttudományi Kutatóintézetével és az MLSZ-szel. A közös munka célja egy olyan integrált edzésmonitorozó rendszer létrehozása, amely hatékonyabban segíti az edzői munkát, a teljesítménydiagnosztikát, a versenyzőkiválasztást, és objektíven mért adatok alapján támogatja az egyéni, genetikai, fiziológiás, technikai és taktikai sajátosságokon alapuló tanácsadást.

Innovációs klaszter

A magyarországi mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásnak az összefogásával jött létre 2007-ben. A legnagyobb hazai akkreditált innovációs klaszter, jelenleg 62 taggal, köztük távközlési és informatikai nagyvállalatokkal, kis- és középvállalkozásokkal, valamint egyetemi partnerekkel.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter kiemelt célja, hogy innovációmenedzsmenttel, üzleti tervezéssel és forrásszervezéssel segítse a tagok fejlesztéseinek piacra lépését.

Munkatársunktól Innovációs klaszter A magyarországi mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásnak az összefogásával jött létre 2007-ben. A legnagyobb hazai akkreditált innovációs klaszter, jelenleg 62 taggal, köztük távközlési és informatikai nagyvállalatokkal, kis- és középvállalkozásokkal, valamint egyetemi partnerekkel.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter kiemelt célja, hogy innovációmenedzsmenttel, üzleti tervezéssel és forrásszervezéssel segítse a tagok fejlesztéseinek piacra lépését.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.