BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megújuló közműszámlák

Olyan jogszabályi változtatások előkészítését rendelte el a miniszterelnök, amelyek révén a közműszolgáltatók nem élhetnek vissza erőfölényükkel. Bajnai Gordon a kiküldött számlák gyakran érthetetlen voltára hivatkozott az MTI-nek, és úgy vélte, hogy a kikapcsolt gáz vagy áram visszakapcsolása sokszor túl nagy terhet ró az érintettekre.

A számlák azonban csak azt tartalmazzák, amit a jogszabály előír, abból a közműcégek nem hagyhatnak el egyetlen elemet sem, miközben maguk is szívesebben állítanának ki egyszerűbb és olcsóbb számlákat – számoltak be lapunknak az érintett társaságok képviselői. „A probléma kettős” – jelezte Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője.

Gond az is, hogy miközben a közműcégeknek átlátható és megalapozott számlát kell kiállítaniuk, a fogyasztók többsége nem ismeri a jogszabályokat, és senki sem készítette fel őket számlájuk értelmezésére. Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője szerint az is kérdéses, hogy a jogalkotó elérte-e a célját a bonyolult számla kiállíttatásával, vagyis azt, hogy a fogyasztó érthetőbb, pontosabb tájékoztatást kapjon. A tapasztalatok szerint ugyanis inkább romlott a helyzet. A Kossuth rádióban nemrég készült összeállítás alapján egyébként hasonló közüzemiszámla-panaszaik vannak a szomszédos országokban élőknek is.

Bizonyos eszközeik persze maguknak a szolgáltatóknak is lenne, hogy érthetőbb számlákat állítsanak ki, az adott jogszabályi kereteken belül. Felvetésünkre Balog Róbert közölte: cége 2008 végén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és fogyasztóvédelmi szervezetekkel egyeztetve új formátumú számlát vezetett be. Az Elmű-Émász csoportnál is csiszoltak a számlán, de Boross Norbert szerint nem ez a megoldás.

Ami a miniszterelnök másik felvetését illeti, a gáz- és az áramszolgáltatásból való kizárás, a ki- és visszakapcsolás költsége nem a szolgáltatónál jelenik meg bevételként – reagáltak az érintett cégek. Az Elmű-Émász csoport e tevékenységre például közbeszerzési pályázatot ír ki, a munkát a legalacsonyabb díjat kérő villanyszerelőknek adja. Boross Norbert szerint vitatható az az álláspont, hogy az érintetteknek ne kerüljön pénzébe a ki- és bekapcsolás. Ekkor ugyanis e költségeket is az adott szolgáltató többi ügyfelének kellene állnia.

Van persze példa egyszerűbb számlára: a versenypiacon. Az ottani közműszolgáltatóknak nem kell részletes számlát kiállítaniuk. Lakossági árampiacunkon azonban még nincs ilyen szereplő, és a gázpiacon is csak egy, az EMFESZ Kft. Utóbbi csak az alapdíjat, a gázdíjat, az adójellegű tételeket, valamint az E.On és a Tigáz kompenzációját célzó, kormányrendeletekben előírt díjat közli – tudtuk meg a kft.-től. Magát a gázdíjat is leegyszerűsítette a cég a mérőóráról leolvasott mennyiség és a gáz egységárának a szorzatára. Az egyetemes szolgáltatók e helyett egy további számmal megszorzott, úgynevezett gáztechnikai díjat közölnek.

Tavaly nyár óta dolgoznak az egyszerűsítésen

A Magyar Energia Hi-vatal tavaly augusztus óta dolgozik az áramszámlák egyszerűsítésén – tudta meg a Világgazdaság. Erről az ősszel ajánlást készített, december 4-én pedig meg is jelent a hamarosan hatályba lépő döntés a rendszerhasználati díjakról szóló, 64/2009 KHEM-rendelet részeként – tudtuk meg Vigassy Csabától, a hivatal szóvivőjétől. Folyik a gázszámlák egyszerűsítésének előkészítése is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.