BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A maffiára szabott perek indulhatnak a Toyota ellen

Amennyiben a vádaknak helyet adnak, a japán autógyártót két számjegyű milliárdos kárfizetési kötelezettség terheli majd - véli Tim Howard, a bostoni Northeastern University professzora.

A Toyota ellen indított perek több alapról indulnak ki. Ezek: a több mint harminc haláleset és100 sebesülés a nem szándékolt gyorsulás miatti balesetek következtében, a használt gépkocsik értékcsökkenése, valamint a részvények értékvesztése. Szintén érintettek az autókölcsönzők és kereskedők, akiket a műszaki problémák szintén sújtottak.

Stanley Chesley jogász a Financial Times Deutschlandnak elmondta: az autógyár kárának összege 24 milliárd dollárra tehető. Ez az összeg messze túlszárnyalja a Toyotánál a 2007/2008-as üzleti évben adózás után elért rekord összegű 13,7 milliárd dolláros nyereséget.

Eddig több mint 80 keresetet nyújtottak be a Toyota ellen az Egyesült Államok 40 szövetségi államában. Az ügy érdekessége, hogy ezek közül több az úgy nevezett RICO-törvényre alapulhat, amelyet a hetvenes években a maffia elleni harc megkönnyítésére vezettek be. Ez a szövetségi rendelet megnöveli a büntetőjogi és polgárjogi eljárások indításának lehetőségét abban az esetben, ha az adott cselekményt bűnszervezet részeként követik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.