BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatos a pionír szerep

Erős kereslet hajtja fel az árakat az atomerőmű-iparban. Világszerte 54 nukleáris blokk létesítése folyik, ez közel 50 ezer megawatt beépített kapacitást ígér a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IEA) szerint. Térségünkben Magyarországon (Paks), Szlovákiában (Mohi), Csehországban (Temelín), Romániában (Cernovoda) és Bulgáriában (Belene) is tartanak az előkészületek. Míg jelenleg egy kilowattóra atomerőművi kapacitás létesítése 3200–4500 dollár között van az IEA szerint, a 2015–20-ra átadandó blokkoknál ez a mutató már stabilan 4500 dollárra nő, 2030-ra viszont lemehet 4000-re.

„A sok építkezés nem a gyakran emlegetett nukleáris reneszánsz bizonyítéka, hanem a szakma ciklikusságának a jele” – válaszolt lapunknak Felsmann Balázs, a Force Motrice kutatócég vezetője. Az egykori államtitkár emlékeztetett, hogy belátható időn belül le kell bontani a 70-es, 80-as években épített egységeket, kapacitásaikat pedig pótolni kell. Annak viszont alig van jele, hogy a pótláson felül, bővítő céllal épülnének új atomerőművek.

Felsmann Balázs szerint nem kellene Magyarországon elsietni az atomerőmű-építést. Elég akkor üzembe állítani az új blokkokat, amikor a meglévők meghosszabbított élettartama is lejár, azaz 2032–37 között. Akkorra javulhatnak a beruházási feltételek is. A technológia is letisztulna. Tanulságos az úttörő szerepet vállalt, finn Olkiluoto atomerőmű esete: a 3,9 milliárd eurósnak indult erőműprojekt ma 5,3 milliárdon áll, a 2009-es átadásból nem lett semmi, az érintettek perek sokaságába bonyolódtak.

A bővítő beruházásnak előnyei is lehetnek, s éppen a többletkapacitások miatt. „A térségben az az atomerőmű exportál előbb, amelyik előbb építi fel a saját új blokkjait” – mutatott rá Stróbl Alajos, az ETV-Erőterv főmérnöke.

Pakson már kiválasztották azt a négy reaktortípust, amelyre célszerű a beszállítói pályázatot kiírni, ha az Országgyűlés igent mond a bővítésre. Kérdés, jelent-e előnyt a majdani tenderen az orosz Atomsztrojekszportnak, hogy a ma működő blokkokat is ő szállította; Felsmann Balázs szerint nem. A meglévő és a telepítendő egységek között ugyanis nagy a műszaki különbség.


Ugrásra kész a szállító

A tét nagy az üzemanyag-szállító számára is. Bár az orosz TVEL már nyugati típusú reaktorokhoz is tud fűtőanyagrudakat szállítani, előnyös lehet, ha orosz típusú blokkok mellett köteleznénk el magunkat. „Uniós gyártóhelyet keresünk a nukleáris üzemanyagnak.

Magyrország növelheti esélyeit, hogy itt épüljön a gyár, ha Paksra ismét orosz atomerőművi blokkokat vásárol” – mondta a TVEL elnökhelyettese.

Magyrország növelheti esélyeit, hogy itt épüljön a gyár, ha Paksra ismét orosz atomerőművi blokkokat vásárol” – mondta a TVEL elnökhelyettese. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.