BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen állapotban vannak a magyarok?

Ma hozták nyilvánosságra a KSH egészségfelmérésének előzetes adatait, amely során a szakemberek az elmúlt év szeptember 15. és október 30. között 449 településen hétezer, tizenöt év feletti magánháztartásban élő embert kérdeztek meg egészségi állapotáról, az egészségügyi ellátásról, 667-e megtagadták a választ.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy javult a lakosság egészségérzete, a férfiak 58,9, míg a nők 50 százaléka nevezte nagyon jónak, vagy jónak az egészségét. Az EU 27 tagállamában ez az átlag 22,4 százalék, legjobbnak a görögök tartják egészségüket, legkevésbé jónak pedig a lettek. Kielégítőnek tartja a férfiak 29,4, a nők 32,7 százaléka, míg rossznak, nagyon rossznak ítélte meg a férfiak 11,7, a nők 17,3 százaléka. Egyébként az EU 27 tagállamában átlagosan 9,5 százalék vélekedik így, Magyarországot csak Portugália követi, legkevésbé tartják rossznak egészségüket az írek.

A válaszokból kiderült, hogy a férfiak kétharmadának, a nők háromnegyedének van krónikus betegsége, a legtöbb gondot a magas vérnyomás, a mozgásszervi problémák, illetve a szív- és érrendszeri betegség okozza. A betegségek a nők több mint 9, a férfiak 8 százalékát súlyosan korlátozzák a mindennapi tevékenységben, míg nők 54,9 százalékát, a férfiak 63,4 százalékát egyáltalán nem korlátozza a baja. Leginkább a 75 éven felüliek panaszkodnak a korlátozottságra, legkevésbé a 15-29 évesek.

A felmérés szerint több gyógyszert szedünk mint tizenöt éve: akkor a 15-64 évesek 36 százaléka, most 45 százalék számolt be erről. A megkérdezettek 14 százaléka volt kórházban az elmúlt egy évben, a szakrendelőket 60, a háziorvost 76, a fogorvost pedig 38 százalékuk kereste fel. A kórházi kezelést az emberek negyede időhiány miatt halasztotta el, közel ötödük félelemből maradt el, míg 11 százalékuk várólistára került.

A betegségek megelőzéséről is faggatták az embereket. Kiderült, hogy influenza védőoltást élete során a megkérdezettek 26 százaléka kapott, 95 százalékuk vérnyomását mérték már meg, vércukorszint mérésen 73 százalékuk volt. Emlőröntgenen 51, citológiai vizsgálaton 70, vérzést kiderítését célzó székletvizsgálaton 10 százalékuk vett részt.

Az is kiderült, hogy a megkérdezett férfiak 22,5 százaléka, a nők közel 50 százaléka nem fogyaszt alkoholt. ám 8,6, illetve 1,1 százalékuk nagyivó, s csaknem azonos, 43 százalék az alkoholt ritkán fogyasztó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.