BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balaton és az Adria az idén a legkedveltebb

A belföldi úti célok népszerűsége tovább nőtt Magyarországon: a lakosság 73,2 százaléka csak belföldre tervezi a nyaralását – derül ki a Magyar Turizmus Zrt.-nek a 2010-es főszezon utazási szokásait vizsgáló felméréséből. A kutatásból ugyanakkor az is kiderül, hogy tovább csökkent az utazási hajlandóság, az idei főszezonra csak a magyar háztartások 46,1 százaléka tervez utazást, míg egy évvel korábban ez az arány 51,8 százalék volt. Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben – 79,1 százalék – anyagi okokra hivatkoznak.

A belföldi utazások minden eddiginél nagyobb arányban irányulnak a Balaton régióba. Míg 2005-ben ez az arány 38 százalék volt, addig 2006-ban már 40,3, 2008-ban 47,2, tavaly 38,1, az idén pedig 56,7 százalék. A külföldi utazások közül továbbra is Horvátország a legnépszerűbb.

A felmérés szerint az idén várhatóan 4,8 éjszakára nő személyenként a belföldi utazások időtartama, tavaly ez 4,2 éjszaka volt. Emelkedik a fizetős szálláshelyet igénybe vevők aránya is. Mind a bel-, mind a külföldi utazások esetében a legkedveltebb időszak áttolódik júliusról augusztusra. A felmérésből kiderült az is, az idén a lakosság 35,2 százaléka tervezi valamilyen fesztivál meglátogatását az utazása alatt.

Nem meglepő megállapítása a kutatásnak, hogy az utazók között többségben vannak a városokban élők, valamint az átlagos vagy átlag feletti jövedelműek. A belföldi utazások 35,7 százalékát – tavalyhoz hasonlóan – a Közép-Magyarország régióban élők tervezik, de sokan kelnek útra Közép-Dunántúl és Észak-Alföld régióból is. Az előző évhez képest csökkent a Dél-Alföldről és Észak-Magyarországról utazást tervezők aránya. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.