BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénk az érdeklődés a nemzeti parkok iránt

A hazai nemzeti parkok mostanra önálló turisztikai vonzerőként és kiegészítő programként is jelentős érdeklődésre tartanak számot – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös, tavaly készült és most nyilvánosságra hozott kutatásában. A nemzeti parkokban tavaly összesen valamivel több mint 1,3 millió látogató fordult meg.

A felmérés alapjául szolgáló kérdőívet Magyarország tíz nemzeti parkjában 917 látogató töltötte ki. Kiderült: a látogatók körülbelül fele-fele arányban voltak először ott járó, illetve visszatérő vendégek. Utóbbiak aránya az átlagosnál magasabb az Aggteleki, a Bükki, a Hortobágyi és a Körös–Maros Nemzeti Parkban. A látogatók közel fele a családjával érkezett, 24,8 százaléka barátaival, 22,3 százaléka pedig szervezett csoport tagjaként. Egy napnál hosszabb tartózkodási idő az Aggteleki, a Duna–Dráva, a Fertő–Hanság és az Őrségi Nemzeti Parkban volt jellemző 2009-ben.

A nemzeti parkok természeti értékei mellett a különféle szolgáltatásokat is vonzónak találták a látogatók: ezek közül tavaly a legnépszerűbbnek az étkezés, a szakvezetés és az ajándékvásárlás bizonyult. A szálláshelyek közül az egyszerűek és a középkategóriájúak ugyanolyan mértékben kedveltek, kifejezetten igényes szálláshelyet viszont csak kevesen választanak.

A válaszadók átlagosan két-három különböző információforrást használnak a nemzeti parki látogatás kapcsán. A különböző internetes források – élükön a nemzeti parkok saját honlapjával, melyet a válaszadók 44,6 százaléka említett – igen fontos szerepet játszanak a látogatók tájékoztatásában. A világháló mellett továbbra is a „szájreklám”, vagyis a korábban ott járt ismerősök véleménye (36,9 százalék) nyom sokat a latban, gyakran használják továbbá a térképeket (31,3 százalék) és a prospektusokat (24,9 százalék).


A parkoké a fő szerep

Az idén az Őrségi Nemzeti Park ad otthont a IV. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényének. Június 11-én Őriszentpéteren ökoturisztikai és természetvédelmi konferenciára várják a szakmai közönséget. Június 12-én a nagyközönség Pityerszeren ismerkedhet meg a tíz hazai parkkal a Zöld Forgatag programsorozat keretében. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.