BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átadták az M31-es autópályát

Átadták az M31-es autópályát hétfőn, a forgalom várhatóan délután 4 órakor indul meg. Az új szakasz használatáért nem kell autópályadíjat fizetni.

Az M31-es és az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában tartott ünnepségen Orosz Ferenc, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója üzemeltetésre átadta az új autópályát Bakó Attilának, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatójának.

Az új autópálya az M3-ast Gödöllőtől köti össze az M0-ás keleti szektorával, azt Pécelnél éri el. A 12,4 kilométer hosszú M31-es 21,8 milliárd forintba került, és bő másfél év alatt készült el.

Az ünnepségen a kivitelező C-H M31 konzorcium nevében Kolozsvári Gyula elmondta, hogy a bevágások kialakításához 2,5 millió, míg a töltésépítéshez 2 millió köbméter földet mozgattak meg. A konzorcium tagjaként a Colas Hungária és a Hídépítő Zrt. végezte az M31-es építését.

    Az M31 mintegy 15 kilométerrel rövidíti le azt a távolságot, amelyet eddig csak az M3-M0 csomópontján keresztül lehetett megtenni. Így például aki Miskolc felől tart a Ferihegyi repülőtérre, ennyivel rövidebb úton érheti el azt. Ezzel az M0-ás keleti szektorában a napi 50 ezer járműves forgalom a felére mérséklődik.

A kétszer kétsávos, leállósávval ellátott, beton burkolatú új autópálya tervezési sebessége 130 kilométer óránként, de a sebességkorlátozások miatt inkább a 110 kilométeres sebesség a jellemző.

    A projektnek része volt két völgyhíd és két hídszerű vadátjáró is, de több helyen az autópálya alatti nagy átmérőjű csövekkel oldották meg a vadak átjutását az utópálya egyik oldaláról a másikra.

    Az M31-as autópálya megépítését az tette lehetővé, hogy az M0-ás keleti szektorát a kalkuláltnál olcsóbban vállalta a közbeszerzés nyertese. A maradványt egészítette ki az EU a kohéziós alapból, így a támogatási arány 85 százalék volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.